Mentakrémes csokitorta

  • 2020.07.10.
  • 2


Évi nagyon szereti a mentás csokis jégkrémet, de nagyon ritkán kapni, így tortában készítettem el.
Nézegettem recepteket, de végül is saját elgondolásból született ez.Hozzávalók:-torta:4 tojás4 evőkanál cukor2,5 evőkanál rétesliszt1,5 evőkanál kakaópor-krém:4 dl tej1 csomag tejszínízű pudingpor1 marék mentalevél3 evőkanál cukor2 csepp zöld ételfesték-máz:7 dkg tortabevonó csoki1 evőkanál olajElkészítés:A szokott módon piskótát sütünk. A fehérjét habbá verjük, közben adagoljuk a cukrot, majd egyenként a sárgáját. A lisztet és a kakaót habverővel jól elkeverjük, és óvatosan a habba forgatjuk. Egy kis kerek tortaformát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. 10 perc után 150 fokra mérsékeljük a hőt. Kivesszük a formából, lehűtjük, és ketté vágjuk.
A tejben megfőzzük a leveleket, és kihűtjük. A pudingport összekeverjük a cukorral és egy kevés tejjel. A leveleket kidobjuk, a tejet újra felforraljuk, és a pudingporos masszával elkészítjük a pudingot. Ételízesítővel színezzük.
A tortát kívül, belül megtöltjük a krémmel. A vonó csokit gőz fölött felolvasztjuk, olajjal keverjük, és a tortára csorgatjuk. Díszítjük.Bibliás elmélkedés:Volt idő, amikor nem használtak pénzt az emberek. Cserekereskedelmet folytattak. Így alakultak ki a vásárok, majd a városok is. A bibliai korban sok
mindent előállítottak otthon, amit mi a boltban veszünk most, de a pénzt is használták adófizetésre, árubeszerzésre, munka kifizetésére. Nagyon meglepődtem, amikor olvastam, hogy bizonyos fűszernövényeket lehetett tizedfizetésre használni. A mentát is. Jézus így szólt a farizeusokhoz, akikkel gyakran került összetűzésbe:Jaj, nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert tizedet adtok a mentából, a kaporból és a köményből, de elhagyjátok mindazt, ami a törvényben ezeknél fontosabb, az igazságos ítéletet, az irgalmasságot és a hűséget, pedig ezeket kellene cselekedni, és és azokat sem elhagyni." (Máté 23.23)Az adakozás az istentiszteletünk része, Jézus gyakran szólít fel a szegények megsegítésére, és a korai egyházban is fontos erény volt ez. A kapzsiság bálványimádás - írja Pál apostol. Pénzünk egy részét arra kaptuk Istentől, hogy másokon segítsünk. Senki sem olyan szegény, hogy ne tudna egy kicsit tovább adni. Emlékszem, amikor egy volt tanítványomat befogadtuk néhány napra. A cipője teljesen szét volt szakadva. Mivel jóval nagyobb volt a lába, mint a férjemé, megkérdeztük az ismerősöket, hogy tudnak-e segíteni. Egy kedves, hívő cigány fiú hozta elsőnek a bakancsát, ami éppen megfelelt. Sokszor tapasztaltuk a szolgálatunk során, hogy a szegényebbek még jobban megnyílnak, mint a gazdagok. Mintha a pénz nem is
a zsebükben, hanem a szemük előtt lenne.
Adjatok, és adatik! - figyelmeztet Jézus mindannyiunkat arra, hogy legyünk szabadok a pénztől. (Lukács 6.38) Lássuk meg a mások szükségleteit is. Talán hálásabb is lesz a szívünk, ha körülnézünk a világban.
Teréz anyáról sokan hallottak. Tehetős családból származott, de Isten hívására India nyomornegyedeibe indult, hogy segítsen az ott élőknek. Sokan hiábavalónak gondolták a szolgálatát, hiszen annyi szegény ember élt ott, de így válaszolt: "Úgy érezzük, hogy amit teszünk, csak csepp a tengerben. Anélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb lenne a tenger."Pénzzel nem tudjuk megvásárolni az örök életünket, mert egyedül Jézus érdeméért mehetünk a mennybe, de a lelki békén szempontjából mindenképpen fontos, hogy legyünk "jókedvű adakozók, akiket szeret Isten" (2.Korinthus 9.7)