Sárgarépás köles

  • 2020.06.08.
  • 8

Annyira ízlett a kuszkuszos, répás töltött káposzta tölteléke, hogy megpróbáltam kölessel csak köretnek. Nem vallottam szégyent ezzel sem. Majdnem teljes létszámmal itthon voltak a gyerekek a pünkösd hétfőn. Jércelevest főztem, csirkecombokat sütöttem, a gyerekek is hoztak köretet, göngyölt csirkemellet, sütiket. Noémi gőzgombócot készített. Mivel távol-keleti kultúrák, japán szakra járnak mindketten Évivel, időről-időre bővíthetem az ismereteimet a területről. Egyik évben Évi átolvastatta velem Japán történelmének egy részét. Nagyon izgalmas volt a szamurájok élete, és az a sok érdekes szokás, aminek a maradványai még most is élnek. Noémi gasztronómiai kalandokra hív. Főzött már japán curry-t, kínai csirkemellet rizzsel és gőzgombócot, sertés rament,
Most újra gőzgombócot készített nagy sikerrel. Mellette a szósz, amibe mártogatni kell. A gombóc hússal és zöldséggel van töltve.Én meg bevetettem a répás kölest.
Hozzávalók:2 dl köles2 vöröshagyma2 gerezd fokhagyma2 szelet füstölt szalonna1 mokkáskanál négyféle borskeverék1 mokkáskanál koriander1 mokkáskanál curry1 mokkáskanál reszelt gyömbér1 evőkanál őrölt piros paprika1 nagy sárgarépacitromléElkészítés:
A szalonnát felkockázzuk, és kisütjük a zsírját. Ezt nem használjuk fel.
A koriandert, borsokat mozsárban összetörjük. A répát durvára reszeljük, és kevés olajon ezekkel a fűszerekkel együtt megpirítjuk. Elkeverjük benne a kockára vágott hagymákat, a curryt, a gyömbért, és tovább sütjük. Elzárjuk, és rászórjuk a paprikát. Beleöntjük a forró vízben többször megmosott kölest, felöntjük 3 dl forró vízzel. Időnként megkevergetve készre főzzük.

Címkék

Köret Garnish