Rózsavíz

  • 2020.05.18.
  • 4

Fantasztikus látvány egy virágzó rózsabokor. Nem is tudom, melyik szín tetszik legjobban. Talán ez a rózsaszín és a fehér. Bódító az illata is, bár nem vetekedhet a parókia orgonasövényével. Nem is rózsavizet akartam készíteni eredetileg, de megakadt a szemem a femina.hu receptjén. Igazán egyszerű. Jót tesz az arcbőrnek, mert öregedésgátló, frissítő hatású, de nyugtatja is a bőrt.
Nagyon egyszerűen készül, és két hétig eláll a hűtőben. Akkor kell szedni, amikor már elnyílt és könnyedén lejön a száráról. Lemértem, a mi bokrunkon 1 dkg szirom lesz egy rózsából. Egy lábosba tesszük, lehetőleg olyanba, amiben nem szoktunk zsíros, erős illatú ételeket készíteni. Leöntjük annyi forró desztillált vízzel, hogy éppen ellepje. 10 percig főzzük kis lángon, addig kivilágosodik, és kioldódnak belőle a hatóanyagok. Leszűrjük, és ha kihűlt a hűtőben tároljuk. Kis vattapamaccsal vihetjük fel a bőrre, állítólag könnyen lehozza a sminket is, nem tudom. Majd Noémit megkérdezem, úgyis ő fogja használni elsősorban. Éppen vizsgaidőszak van. Mivel a rózsaillat állítólag segít a memorizálásban elmondhatjuk, hogy kívül-belül hat.A visszamaradt szirmok.Bibliás elmélkedés:"Tiszta szívet teremts bennem, és az erős lelket újítsd meg bennem.Ne vess el orcád elől, és Szent Lelkedet ne vedd el tőlem.Vidámíts meg újra szabadításoddal, támogass, hogy lelkem készséges legyen,hogy taníthassam utaidra a hűtleneket,
és a vétkesek megtérjenek hozzád." (51. zsoltár 13-15. vers)Dávid király írta ezt az imádságot, amikor Nátán próféta felkereste, és szigorúan megfeddte egy súlyos bűne miatt. A király nem tiltakozott, hanem bűnbánatot tartott, és elfogadta a büntetést is, ami hamarosan bekövetkezett. Meghalt a házasságtörő kapcsolatból származó gyermeke.
Lelki hozzáállástól függ, hogy ki hogyan értelmezi ezt a történetet. Van, aki azt emeli ki, hogy milyen súlyos bűnt követett el Dávid. Mások számára reménykeltő, hogy utána Isten mégis azt mondja róla, hogy "szívem szerint való férfi", mert nem az a lényeg, hogy soha ne vétkezzünk. Az önmagához őszinte ember beismeri, hogy erre képtelen. Hol ebben, hol abban megszegem a tízparancsolatot, ha másban nem, a vasárnap megszentelésében, vagy abban, hogy "ne kívánd azt, ami a felebarátodé". Mondjuk a szép háttérképeit. :) Ha nem tudnánk, hogy Isten mennyire szeret bennünket, kétségbe lennénk esve. De tudjuk, hogy Jézus azért jött és halt meg értünk, hogy kifizesse a bűneink büntetését. "Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő, hogy megbocsássa bűneinket, és megtisztítson minden hamisságtól." Nagyon megnyugtató ígéret ez.
"Szent Lelkedet ne vedd el tőlem!" - mondja Dávid, mert Krisztus halála előtt a Szent Lélek csak időről időre, egy-egy feladat elvégzésére adatott. Pünkösd után azonban a bűnbánó bűnösök örökre megkapják. Ezért mondja Jézus a tanítványoknak, hogy a "mennyország tibennetek van."