Bodzakrémes bodzatorta

  • 2020.05.20.
  • 7


Nagyon szeretem a bodzát. Mind az illata, mind a látványa, mind az íze kedvenc, és a bodzaszörpön túl is van élet. Illetve van recept. Bodzás receptjeimet ide gyűjtöttem.Persze egy bodzás csokitortához először a szörpöt kellett elkészíteni. A parókián kimentem a kertbe, és leszedtem annyit, amennyivel tele lett a nagy hordó. Az utolsó években már nem is kellett kirándulni menni érte. Most viszont van egy nagyobbacska bokor az utca végén, és még néhány a közeli tó mellett. Éppen annyit tudtam gyűjteni, hogy ezt a kis mennyiséget elkészítsem. nem is tudom, hogy a környéken merre van nagyobb állomány, de eddig a gyerekek nem is rajongtak érte. Még ajándékba is adtam a rokonoknak. Látható a következő képen, hogy régebbi is van. Tavalyelőtti, és három éves is. Milyen szépen sötétedik a színe!Azért ebben a világos színben a legszebb. Üde, friss hatása van. Hát még az íze!Aztán elkészült a szörp, mint látható, és többen jelezték a gyerekek közül, hogy kérnek. Változnak az idők, készíthetem a következő adagot. Milyen jó lett volna, ha erre előbb fény derül!
Már készítettem olyan csokoládé tortát, amelyben a szörp készítésből visszamaradt szirmok adták a jó ízt, aminek egy másik torta az alapja csak narancshéjjal. Itt a receptje.Most kicsit tovább fejlesztettem a receptet, és pillanatok alatt már csak a fele árválkodott a tányéron.Hozzávalók:150 gr fehércsokoládé10 dkg liszt3 tojásKb fél csomag sütőpor1 dl olaj1 evőkanál cukorkb két evőkanálnyi bodzaszirupos virágsziromElkészítés:1 dl olajba beletördeltem a csokoládét, és meleg víz fölött megpuhítottam.
A tojásokat kettéválasztottam, a sárgáját kikevertem a cukorral. Hozzáadtam az olajos csokit, a bodzavirágot, a sütőporos lisztet. A fehérjét habbá vertem és óvatosan beleforgattam. Közben előmelegítettem a sütőt 200 fokra. Egy 22 cm-es tortaformát kibéleltem sütőpapírral, és abban sütöttem meg. Kb 10 perc után 150 fokra mérsékeltem a hőfokot. Tűpróbáig sütöttem. ketté vágtam, és megtöltöttem a krémmel.Hozzávalók:1 csomag Aranka krémpor2.5 dl bodzaszirup1.5 dl víz1 evőkanál keményítő5 dkg vajA krémport kikevertem a szörppel (víz+szirup), majd beláttam, hogy nem fog megszilárdulni, mert nem tejes, így adtam hozzá egy kis keményítőt, és felfőztem. Majd kikevertem egy kis vajjal. Kentem a két tortalap közé, és rácsurgattam a maradékot. Az oldalára elfelejtettem kenni. Majd legközelebb.
Bibliás elmélkedés helyett az eredeti szöveg Jézus utolsó földi napjairól. Holnap ünnepeljük a mennybemenetelét.Jézus megjelenik a ta