Sós kalács

  • 2020.04.11.
  • 3


A húsvéti sonkához készült ez a kalács. Elfelejtettem bevagdosni, de nem baj. Nagyon tetszik, ahogy kinyílt. Az íze is finom.
Furcsa húsvétunk lett idén. Ez az első, hogy nem lesznek itt a gyerekek. Nagy ünnepeken azért mindenki meg tudta még oldani eddig. Marad a telefon, messenger, facebook. Kicsi unokánk már fél éves. Több mint egy hónapja nem láttuk. Jó, hogy követni tudjuk a fejlődését. Már forog, lassan pedig elkezdi a szilárd ételt is. Na, majd finomakat főz neki a nagyi! Ha megérjük, hiszen férjemmel már benne vagyunk a veszélyeztetett csoportban. Ancsikánk segít a bevásárlásban. Nagyon aranyos, pedig sok hárul rá, hiszen a 8 évest otthon kell tanítania, és a munkahelyén is helyt kell állnia. A kicsivel is csak messengeren tudunk beszélgetni. Nem baj. Egyszer ennek vége lesz! Addig sok imádság és egymásra figyelés segít a gondokon.
A kalács hozzávalói:A szokott módon begyúrtam a kenyeret,
(receptért katt a kék szövegre), csak nem 60 hanem 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam. Amikor másodszor is megkelt, ketté választottam, az egyik feléből lett egy kenyér, a másikhoz hozzá adtam 2,5 dl tejet, egy evőkanál vajat, borsot, borsikafüvet, őrölt köményt. 1-1 mokkáskanállal. Jól elkevertem, nagyon lágy tésztát kaptam. Még egy kevés liszttel összedolgoztam, olajozott formába tettem, begyújtottam a sütőt, és a kenyérrel együtt kisütöttem 200 fokon.Másik sós kalács recept itt.Balog Zoltán református lelkész imádsága a járvány idejére:„Hűséges Istenünk, mennyei Édesatyánk,tele a fejünk, a szívünk az életünk gonddal, súlyos gondolatokkal.Szeretnénk megérteni akaratodat!Szeretnénk jó döntéseket hozni akkor, amikor nagy körülöttünk a bizonytalanság és a tanácstalanság. Aggódunk szüleinkért, gyermekeinkért, magunkért, másokért, országunkért, a világért. Érezzük és látjuk, hogy milyen törékeny az ember biztonsága. Világosabban látjuk, hogy életünk a globális világban milyen kiszolgáltatott, s mennyire nem számol a határokat nem tisztelő életforma következményeivel.Kérünk Téged bölcsességért! Először a döntéshozóknak. Hogy ne külső érdekek irányítsák döntéseiket! Adj bizalmat közöttünk irántuk és felelős döntéseik iránt! Kérünk az orvosokért, az ápolókért, a rendőrökért, a katonákért. Adj erőt, bátorságot és türelmet azoknak, akik a kormányzás felelősségét viselik!Akadályozd meg azokat, akik bármilyen haszonszerzésre használják mások félelmét és kiszolgáltatottságát!Ne engedd, hogy a bizalmatlanság megmérgezze kapcsolatainkat!Bölcsességet kérünk magunk számára is! Hogy megtaláljuk a helyes utat, elkerülve a kétségbeesést és a felelőtlenséget!Szeretnénk megérteni akaratodat!Kérünk, vigyázz szüleinkre, gyermekeinkre, ránk, s mindenkire, akit szeretünk, s azokra is, akiket nem tudunk szeretni! Légy azok mellett, akiknek a betegséggel, a halállal kell szembenézni!Add, hogy múljon el minél előbb a járvány, s ha elmúlik, bölcsebben éljünk majd s felelősebben. Add, hogy jobban szeressük majd egymást, s még inkább keressük a Te akaratodat!Jöjjön el a Te országod! Ámen”(facebook oldaláról)