IV.Ennivaló úti beszámoló Kárpát-aljáról. 2. rész: Lavas

  • 2019.11.13.
  • 0

A Vereckei hágóról hazafelé tértünk be a Kozacsok étterembe, ahol igazi ukrán hangulat fogadott.


Én gombalevest kértem fülecske tésztával és bánost, ami egy sajtos, szalonnás puliszka. Hasonlóan készítem én is csak juhtúróval.Persze nem feltétlen örömteli, hogy a Trianoni döntés eredményeként ez a vidék már nem hozzánk tartozik, de a realitásokkal számolnunk kell. A kisemberek meg itt sem hibásak. Az itt lakó ukránoknak is jobb lenne, ha Magyarországhoz tartozhatnának. Biztos, hogy használhatnák az anyanyelvüket bárhol, nem úgy, mint ahogy Ukrajna készül tiltani a más népek nyelvhasználatát. Nem is értem, hogy képzelik.SzoljánkaVolt magyar étlap, ami javukra írandó. Az ételek finomak és bőségesek voltak. Ott ettük a szoljankát, aminek a receptjét itt olvashatják(képen jobbra).
A férfiak rablóhúst rendeltek. Meglepetésemre egy darab pitát is mellékeltek a tálon.
Lavasnak hívják, és jóval nagyobb, mint a pita. Hússal, és zöldségekkel töltik. Hazafelé vettünk egy csomaggal, és itthon elkészítettem. Nagyon finom volt. Gombás és csirkehúsos töltelékkel ettük.
Elkészítés:
A lavast kiterítettem, megkentem majonézzel, és megraktam paradicsomdarabokkal, sült csirkemell falatokkal, gombával, és megszórtam reszelt sajttal. Utána becsomagoltam, és a sütőrácson kisütöttem. Hamar kész.

Kedves vendéglátónk átküldött két videót az elkészítésről. Igaz, hogy orosz nyelven, de ezt legalább az idősebb korosztály még tanulta. Lehet ismételni