Reszelt zöldség télire

  • 2018.11.24.
  • 7

Ennyi lett.Már többször szerepelt leveszöldség a blogon. Ez pont ugyanúgy készült, mint a leveszöldség több C-vitaminnal.
Ott van a recept a linkre kattintva, és fázisfotók is. Még a mennyiség is hajszálpontosan annyi lett most is: 2kg 40 dkg. Azért adtam most más nevet neki, mert nemcsak levesbe használom. Nagyon jót tesz a rizsnek, kölesnek, hajdinának. Feldobja a ragukat. Mivel sós, vigyázni kell a fűszerezésnél.
Tavalyról maradt egy kevés, de még mindig semmi baja. Nem lett taplóízű, kiválóan használható az eredeti célokra. Nekem jó Lux robotgépem van, azzal reszelem a zöldségeket. Akinek nincs, az használhat húsdarálót. A leveleket késsel aprítom hozzá.Bibliás elmélkedés:"Ti vagytok a föld sója." -mondta Jézus a tanítványoknak. Mit értett ez alatt? Abban az időben a sót nemcsak ízesítésre, hanem tartósításra is használták. Nem volt hűtőszekrény és jeget sem tudtak előállítani, vagy hozatni valahonnan. Az ételeket alaposan bedörzsölték sóval, hogy megakadályozzák a romlását. Ezzel gazdagították a menüt, hiszen akkor is ehettek halat, amikor éppen nem sikerült kifogni, vagy nem volt víz a közelben. A mi feladatunk is ez. A társadalomban működő romboló erőkkel szemben kínálni egy másik értékrendet, amin keresztül átárad Isten szeretete, jósága, hűsége.
"Szeretem a családomat!" - mondják sokan. Ez jó és természetes. A családját a pogány is tudja szeretni, de az ellenségét! Megbocsátani a nyilvánvaló gonoszságot! Segíteni annak, aki ártott nekem! Ha ezt meg tudjuk tenni, akkor leszünk sóvá a világ számára, mert megmutatunk valamit, ami itt nem természetes. Hiszen sokszor még ma is a "fogat fogért, szemet szemért" -elv működik
ahelyett, hogy egymás kedvét keresnénk. Cseri Kálmánnál olvastam a következőt"A világban az a természetes, hogy ha sok az eszkimó és kevés a fóka, előveszik a bunkósbotot, és megritkítják az éhes szájakat. A világban az folyik, amit a történelem során folyamatosan láttunk, hogy a korai kapitalizmus idején a tőkefelhalmozás győzött az emberi élet felett. Minden népirtás során a gyűlölet győz az élet tisztelete felett. A diktatúrákban az eszme diadalmaskodik az értelem felett, és a társadalom legértékesebb részét ki szokták irtani. És a válóperek során az önzés győz a szeretet felett. Oda jutottunk, hogy nemek, nemzedékek, nemzetek folyamatos harcává vált a történelem.
Ezzel a romlott, ú. n. kultúrával szemben a keresztyénség, az igazi Krisztus-követés egy sajátos ellenkultúra. Mert az igaz keresztyénségben a megbocsátás győz a bosszú felett. A szeretet győz az önzés és a gyűlölet felett. Ha kell, önfeláldozás árán is. Az élet erői győznek a halál erői felett. Ezért mondja Jézus a benne hívőknek, hogy el ne felejtsék: ti vagytok a só a föld számára. Ezt a nyilvánvaló pusztulást, rombolást, rothadást fékezni, gátolni, ahol lehet, megakadályozni, és ezzel szemben az életet gazdagítani, gyarapítani — ez a benne hívőknek a feladata. Ahol megjelenik ez az ellenkultúra akár csak egyetlen hívőnek az életében is, kiderül, hogy az hat, a sónak valóban hatása van: védi, gazdagítja az életet. Sőt azokat, akiket egészen átjárhat, olyan életre segíti el, ami megmarad a biológiai halálunk után is, és az ilyen emberek nem a kiteljesedett gyűlöletben, vagyis az Isten nélküli kárhozatban töltik el az örökkévalóságot, hanem a kiteljesedett szeretetben és békességben: az üdvösségben."A Keresztyén Iszákosmentő Misszió egy olyan városban alakult, ahol majdnem minden sarkon volt egy kocsma. Tönkrement életek, bomló házasságok jelezték az alkoholizmus hatását, de valaki elkezdett Bibliát magyarázni egy csendes helyiségben, ahová hívták az alkoholistákat és a családtagjaikat is. Az ige hatására sokan megtértek, átadták az életüket Jézus Krisztusnak, és megjavult a házasságuk, az egész életük. Egy hívő ember vált sóvá a környezete számára, és egész közösségek gyógyultak meg, és váltak sóvá ők is.
Imádság:Ne legyek más, csak üres edény,
Tölts meg hát Lelkeddel engem!
Igédnek áldott, szent ereje
Hadd munkálkodjék már bennem.
Rajtam keresztül áradj, Uram,
Ragyogjon fényed szerte,
Hogy általam sok-sok árva szív
Békéjét benned megjelelje. Ámen.