Ez a sajt nem sajt 4. Medvehagymás sölyt

  • 2018.04.17.
  • 1

A sölyt (paneer) nagyon népszerű nálunk. Történetéről a recept végén olvashatnak. Most nem ecettel, hanem citromlével készült. Lilahagymásat,
petrezselymeset,

fokhagymásat készítettem már. Barna kenyérrel a legfinomabb.Hozzávalók:2 liter házi tej2 csapott evőkanál só33 ml citromlézúzott zöldbors1 csokor medvehagymaolajElkészítés:A tejet felforraljuk, beleöntjük a sót és a citromlét. Kicsit főzzük, amíg összekap. Hozzáadjuk a zöldborsot, az olajon megdinsztelt, apróra vágott medvehagymát, levesszűrő szitán lecsepegtetjük. Gyorsan kell vele dolgozni, mert hamar összeáll. Ha kihűlt, már ehetjük is.
Legalább 25 éve hordunk házi tejet.
Nemcsak isszuk, hanem fel is dolgozzuk a tejet. Joghurtot, túrót és ezt a hamis sajtot is szoktam készíteni. Amikor befejezték a tejtermelést a gazdaságban, elkértem a receptet. Nagyvonalúan csak sajtnak nevezik, de valójában nem az, mert nincs benne oltó. Egy ehhez hasonló tejterméket
Dél Ázsiában készítenek, ahol paneer-nek hívják (panír, ponír) Készítik citromlével vagy joghurttal is, de hasonló technikával, bár nem mindenütt tesznek bele sót. Rendszerint lenyomatják egy súllyal, vagy átgyúrják, sózzák, szeletelik, vagy darabolják. Fogyasztják külön uzsonnára süteményekkel, de ételbe is teszik. Ha édességhez használják, akkor tehéntejből készül.
Nem szeretem az idegen elnevezéseket, ezért megpróbáltam magyar nevet adni neki.Sejt? Ez már "védett", hiszen biológiából ismerjük.Söjt? Ez jobb, mert hasonlít, de mégsem az. Végül is a sölyt mellett döntöttem.Bibliás elmélkedés a recept végén.