Tésztaszósz 13 fűszerrel

  • 2017.08.20.
  • 9

Már 20 liter paradicsomlénél tartok. Tudom, hogy ez semmi ahhoz képest, amit fénykoromban tettem el. Másfél mázsa paradicsomot is feldolgoztunk 20 évvel ezelőtt. Aztán csak bementünk a kamrába, leemeltünk egy üveggel, és már ittuk is. Később a család beleunt, mostanában csak főtt ételekbe használom elsősorban: paradicsomos húsgombóc
kölessel és anélkül, leves készül belőle. Ízesítőül keverek a zakuszkába vagy a gombapörköltbe.
Viszont még nem készítettem tésztaszószt. Ha télen bolognai az ebéd, akkor csak egy kis üveggel használok, és közben ízesítem. Gabojszánál most megtetszett a télire készített tésztaszósza, és én is nekiláttam.
Hozzávalók:6 liter paradicsomlé2 púpozott evőkanál só1 fej fokhagyma1 csokor bazsalikom1 csokor petrezselyemzöld2 szál zellerlevél1
púpozott evőkanál morzsolt majoránna1 teáskanál őrölt római kömény1 teáskanál evőkanál őrölt fahéj1 evőkanál méz
Nagyméretű teatojásban a következők:3 babérlevél3 szem szegfűszeg1 teáskanál koriandermag1 teáskanál szemes bors1 mokkáskanál mustármagElkészítés:
A teatojás tartalma kivételével kb fél liter lében botmixerrel pépesítjük a többi hozzávalót. Belekeverjük a paradicsomlébe, a teatojást a fazék szélére akasztjuk, és főzzük, főzzük, főzzük. Majd üvegekbe töltjük, és...én egy leheletnyi nátrium-benzoátot tettem bele, mert meleg a kamra, nem mertem anélkül. És nem értem el a kívánt sűrűséget, mert meguntam félidőben. Úgy voltam vele, hogy majd sűrűre főzöm, amikor felhasználom. Másnap ki is próbáltam, ízlett a családnak.