Tejtermékek házilag

  • 2014.01.31.
  • 3

Ilyen volt
Ilyen lett: gyümölcsjoghurt
A házi tejnek párja nincs.
Kiválóan feldolgozható otthon, míg a bolti tejről ugyanez nem mondható el.Bolti tej altatás utánHázi tej altatás után


1. Aludttej. Nincs más tennivaló, mint meleg helyiségben egy edényben hagyni a tejet, télen a radiátor is megteszi.
A

tetején összegyűlt fölet ugyanúgy fel lehet használni, mint a boltit.
Ráadásul ez TÉNYLEG tejföl.2. Túró. Ha túrót akarunk készíteni, akkor a tejet meg kell altatni, érdemes abba

lábosba önteni, amelyben majd megmelegítjük a tűzhelyen. Kezdő koromban hőmérőt használtam, hogy a kívánt 40-42 fokos hőmérsékletet elérjem. Ma már csak belemártom az ujjamat, és tudom, hogy jó. Melegnek, de nem forrónak kell lennie. Utána le kell csepegtetni a savót, melyhez használhatunk tüllkendő hiányában ritka szövésű konyharuhát is.Felakaszthatjuk a masszát a fiunk box zsákja helyére a teraszon :), vagy egy rúdra köthetjük két konyhaszekrény elem közé. Ugyanolyan hatásos azonban, ha egy konyharuhával bélelt lyukacsos gyümölcsmosó tálat teszünk a mosogatóba, és beleöntjük a meleg aludttejet. Nyáron tegyük alá a nem lyukacsos részt, miután a savó nagy része lecsöpögött, és hideg helyen folytassuk a műveletet tovább.A savó nagyon finom, érdemes felfogni, és lehűtve meginni, de palacsinta is készülhet belőle. A túrót aztán változatosan dolgozhatjuk fel. Készülhet belőle kőrözött, krémtúró, és mindenféle egészséges finomság.Kőrözött3. Joghurt. Teljesen véletlenül fedeztem fel, hogyan készíthetjük otthon is.
Egy Tupperware edénybemutatón említette meg a hölgy, hogy a zöld kancsó melegen tart, ezért a tej joghurttá dermed benne. És tényleg. A hőfok ugyanaz, mint a túrónál, de előbb fel kell forralni, és 40-42 fokra lehűteni. Kell hozzá egy doboz bolti joghurt is az első kancsóhoz. Jól el kell keverni benne, és lazán rátenni a fedelét. Néhány óra alatt
kész., de hogyha hűvös a konyhánk, lehet, hogy több időre van szükség.
Utána a kész joghurtból tegyünk félre egy bögrével, fel lehet használni a további oltáshoz.Gyümölcs és cukor hozzáadásával
a bolti joghurtnál sokkal finomabb csemegét kapunk.

4. Vaj. Nagyon könnyű elkészíteni
csak verni kell a tejszínt nem túl nagy fokozaton, amíg vaj és folyékony író nem lesz belőle. Ez a köpülés.
5. Sajt. Ezt még nem próbáltam,de receptem már van és ettem is ilyet. 3 liter házi tejből készül, melyet felforralunk és azonnal hozzáadunk 3 evőkanál sót és fél dl 10%-os ecetet. Ettől "összekap". Utána tüllzacskókban kell lecsepegtetni. Adhatunk hozzá különböző fűszereket, paprikát, lila-és fokhagymát, diót stb. Ez