Márványsütemény

  • 2018.07.01.
  • 4

Régóta tetszenek nekem az ilyen típusú sütemények. :) És most, hogy már van hozzá klassz formám, úgy gondoltam itt az ideje, hogy ne csak álmodozzak róluk. :D Elkezdtem hát előkeresni a régóta gyűjtögetett recepteket. Olvasgattam, számolgattam, végül a sok receptből lett egy. Alig vártam, hogy kihűljön a sütemény, hogy végre láthassam, milyen lett a mintája és persze, hogy végre megkóstolhassuk. Azt hiszem sokszor elkészítem még, mert mindenkinek nagyon ízlett (és tetszett). ;)Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű koszorú formához:45 dkg sima liszt2 tk. sütőpor1 tk. vaníliapor 45 dkg cukor5 dkg holland kakaópor1 dl víz2 dl tej30 dkg vaj5 tojás1 kk. sóTovábbá:vaj és liszt a forma kikenéséhezA tálaláshoz:porcukor A kakaóport és a vizet elkeverjük 5 dkg cukorral, félretesszük.
A tésztához vajat a többi cukorral kihabosítjuk. A tojásokat egyenként hozzáadjuk, mindegyikkel alaposan kikeverjük.
A sóval, vaníliaporral és sütőporral elkevert lisztet és a tejet több részletben, felváltva adagolva, folyamatos keverés mellett a tojásos masszába dolgozzuk.
50 dkg-ot kiveszünk belőle, és simára keverjük a félretett kakaóval.
A kétféle tésztát felváltva rétegezve a vajazott, lisztezett formába kanalazzuk. Teáskanál nyelével körben vonalakat húzunk a tésztába, ez adja majd a jellegzetes mintát.
175°C-ra előmelegített sütőben ~1 óra alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
A formában hagyjuk néhány percet pihenni, ezután rácsra téve teljesen kihűtjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.A receptet a Kifőztük júniusi számában is megtaláljátok. :)