Szedres-málnás pite

  • 2018.06.20.
  • 7

Ezer éve szerettem volna ilyen típusú pitét sütni. :) Annyi jópofa videót látni, szebbnél szebb pitékről, hogy most végre én is rászántam magam. Igaz, ez már a második próbálkozás, mert az elsőnél a díszítést némiképp elnagyoltam. :D Mivel még sosem "dolgoztam" ilyen tésztával, nem tudtam, hogy hogy viselkedik, miközben az ember politechnikázik a levélkékkel, egyebekkel. Nem akartam, hogy a megtöltött pite elázzon a tölteléktől, vagy úgy meglágyuljon a tészta, hogy ne lehessen belőle "gyurmázni". :D Első alkalommal -ahogy az eredeti receptben sem szerepel- nem volt elősütés. A tészta nem ázott el, de második próbálkozásnál azért jobbnak láttam kicsit elősütni, biztos, ami biztos. :) A végeredmény egy kicsit fanyar, egy kicsit édes, rengeteg gyümölccsel és ropogós tésztával. ...és megmondom őszintén, hogy fogalmam nincs, meddig marad ropogós a tészta, mert másfél nap alatt az egészet megettük. :D Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű sütőformához:A tésztához:32 dkg sima liszt17 dkg hideg vaj3 ek. cukor1 kk. só2 ek. tejföl2-3 ek. jéghideg vízTovábbá:sütőpapír és szárazbab a vaksütéshezA töltelékhez:50 dkg fagyasztott szeder és málna vegyesen2 ek. citromlé (elhagyható)3-4 ek. cukor3 púpozott ek. étkezési keményítő + egy kevés az elősütött tésztáraA kenéshez:1 tojássárgájaA töltelékhez a hozzávalókat tálba tesszük, elkeverjük, majd félre tesszük.A tésztához a cukrot, a sót és a lisztet tálba mérjük és elmorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a tejfölt a hideg vizet -egyszerre csak keveset- és gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Lisztezett felületen ~4 mm vastagra nyújtjuk.A tésztából egy ~26-27 cm átmérőjű kört vágunk és kibéleljük vele a formát. A széleket óvatosan eligazítjuk, hogy kialakítsuk a pite oldalát. A pitét kibéleljük sütőpapírral, szárazbabbal töltjük meg és 190 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük.Eltávolítjuk a babot és a sütőpapírt, kevés étkezési keményítőt szitálunk a tésztára, majd a tölteléket egyenletesen elosztjuk a pitén.A megmaradt tésztából tetszőleges mintákat készítünk és feldíszítjük vele a pitét. (Ezeket a lekenéshez használt tojássárgája segítségével könnyen az elősütött tésztához rögzíthetjük.)Az elkészült díszítést is vékonyan átkenjük tojássárgájával. A pitét visszatesszük a sütőbe és 40-45 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk langyosra hűlni, ezután tálaljuk.