Fokhagymás sertéstarja laksa-val, sült almával

  • 2017.12.21.
  • 5

Azt hiszem beleszerettem a felvidéki konyhába, pedig még csak alig-alig ismerem. :) Mégis, amit eddig olvastam róla, szívemhez igen közel áll. :D A karácsonyi menü főétele is e tájékról származik. Anyu Múltidéző szakácskönyvét lapozgatva bukkantam egy elbeszélésre, ahol az ünnepekhez kapcsolódó szokásokról és az ekkor tálalt ételekről lehet olvasni. Szerencsére a könyvben sok recept is található, így a leírás alapján ezekből összeválogatva készült el a főétel. :)
Hozzávalók 4 személyre:4 szelet sertéstarja (~60 dkg)3-4 gerezd fokhagyma3-4 ek. zsírsóköménymag~0,5 dl vízA laksa-hoz:60 dkg főtt burgonya~20 dkg sima lisztsókevés sült zsír a hús alól A sült almához:4-5 közepes, savanykás almakevés sült zsír a hús alólA káposztához:30-40 dkg savanyú káposztakevés sült zsír a hús alólA tarjaszeleteket sózzuk, tepsibe fektetjük, meghintjük köménymaggal. A fokhagyma-gerezdeket félbe vágjuk, a hús köré szórjuk.
A zsírt felforrósítjuk, majd óvatosan a húsra locsoljuk. Aláöntjük a vizet és a tepsit alufóliával lefedjük. 180°C-ra előmelegített sütőben ~2 óra alatt készre sütjük. A fóliát levéve a húst visszatesszük a sütőbe és néhány percig pirítjuk, hogy szép színt kapjon. (A zsír nagy részét későbbi felhasználáshoz leöntjük a hús alól.) Melegen tartjuk.
A laksa-hoz a leszűrt,
kihűtött burgonyát áttörjük. Sózzuk, a lisztet fokozatosan adagolva összeállítjuk a tésztát.
8 egyforma részre osztjuk, ezeket pedig egyenként ~20 cm átmérőjű kör formára nyújtjuk. Tapadásmentes, száraz serpenyőben mindkét oldalukat addig sütjük, míg a tészta elkezd hólyagosodni.
Még melegen megkenjük egy kevés sült zsírral. Melegen tartjuk.
Az almát megmossuk, félbe vágjuk, magházától megfosztjuk, majd cikkekre szeljük. Egy serpenyőben, kevés felhevített sült zsíron puhára sütjük.
A káposztát levétől lecsepegtetjük, szálait rövidre vágjuk, az almához hasonlóan, egy kevés zsíron átpirítjuk.
A tarját a laksa-val, sült almával és káposztával tálaljuk.