Levendulás-zöld citromos túrótorta

  • 2016.10.07.
  • 2

Nagyon szeretem a levendulát. :) A kertben egész évben szép, de akkor a legcsodásabb, mikor virágba borul. Ilyenkor rengeteg pillangó, méhecske és szender látogatja az illatos lila virágokat. Én is szívesen szedek egy-egy csokorral, hogy bent is díszítsen. Ezidáig nemigen kóstoltam, csak italokban, de abban nagyon ízlett. :) Nemrégiben pedig kipróbáltam sütiben is. Most már még egy okom van rá, hogy szeressem. :D A gyümölcskenyér sikere után úgy gondoltam, hogy más sütiben is megkóstoljuk. Ezúttal egy túrótortában. Nagyon kellemes, egyáltalán nem tolakodó, inkább csak utólag érződik a kellemes levendulaíz. Azt hiszem gyakori vendég lesz a konyhában. :)Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:A tésztához:30 dkg sima liszt20 dkg vaj10 dkg nádcukor2 tojássárgája1 csomag sütőpor (12g)csipet só A töltelékhez:45 dkg túró25 dkg mascarpone2 tojás3 ek. nádcukor1 zöld citrom leve és reszelt héja2 ek. levendulavirág2 ek. búzadara2 ek. sima lisztcsipet sóA tálaláshoz:1 zöld citrom szeletelve, majd cikkekre vágvaporcukor A tésztához a vajat elmorzsoljuk a sütőporral, sóval elkevert liszttel és cukorral. Hozzáadjuk a két tojássárgáját és gyors mozdulatokkal egynemű tésztává gyúrjuk.
Lisztezett felületen ~30 cm átmérőjű kör formára nyújtjuk, majd a sütőformába igazítjuk úgy, hogy közben kialakítjuk a torta oldalát.A töltelékhez a túrót tálba tesszük, villával kissé áttörjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan elkeverjük. A kész tölteléket a tésztával bélelt sütőformába töltjük, elegyengetjük.A tortát 170°C-ra előmelegített sütőben ~35 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 100°C-ra állítjuk és további ~20 perc alatt készre sütjük a tortát.
Rácsra téve, a formában hagyva langyosra hűtjük, majd a forma oldalát is levesszük. Cikkekre vágott zöld citrommal díszítjük, porcukorral hintve langyosan, vagy teljesen kihűtve tálaljuk.
Természetesen nem bírtam kivárni, míg teljesen kihűl, pedig úgy sokkal szebb szeleteket lehet belőle vágni. :D