Töpörtyűs pogácsa

  • 2015.12.18.
  • 4

Életem első töpörtyűs pogácsája. ...már ami a sütést illeti. :) Nemrégiben Párom szüleinél voltunk disznóvágáson. Ő segített kint, mi Csemetével bent őriztük a káposztalevest és néha a kávét, ha a szorgos népeknek odakinn kávézhatnékja támadt. :) Akkor kaptunk mindenfélét, többek között töpörtyűt is. Már az úton hazafelé eszembe jutott, hogy ki kéne próbálni ezt a pogit. Hivatalos nevén, réteges tepertős pogácsát. És bár itt a rétegek ránézésre nem igazán felfedezhetőek, szétszedve a pogik tényleg rétegesek lettek. :D Nem sok maradt belőle másnapra, harmadnapra meg még annyi se. Csemete is vígan eszegette, úgyhogy azt hiszem lesz máskor is. :)Hozzávalók:A tésztához: 50 dkg sima liszt3 dkg élesztő1 dl tejföl2 ek. ecet (10%-os)15 dkg vaj1 dl langyos tej1 kk. cukorsó25 dkg darált tepertőTovábbá: 1 kis tojás a kenéshez
Az élesztőt langyos tejben egy kanál liszttel és cukorral felfuttatjuk. A tészta hozzávalóiból -a tepertő kivételével- kézzel rétestésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, majd lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk.A tésztát megkenjük a tepertővel, majd feltekerjük, nyújtófával kissé ellapítjuk és egymásra félbe hajtva, letakarva ~30 percet pihentetjük.Pihentetés után újra nyújtjuk, feltekerjük, lapítjuk, félbe hajtjuk. Ezt a lépést összesen háromszor végezzük el.A sütőt közben előmelegítjük 200°C-ra és egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A harmadik pihentetés után a tésztát ~2 cm vastagra nyújtjuk. Tetejét éles késsel berácsozzuk. Kiszaggatjuk, majd a pogácsák tetejét felvert tojással lekenjük és tepsire sorakoztatjuk őket.Egyenletes tűznél ~15 perc alatt készre sütjük.Az eredeti recept 35 dkg tepertőt ír, nekünk a fenti mennyiség is bőven elég lett a vajjal együtt meg pláne. :D