Csirkemájas leveles

  • 2013.10.07.
  • 2

Ezer éve nem sütöttem ilyen májas "táskákat", pedig nagyon szeretjük. Több évvel ezelőtt páromnak volt egy kedvenc péksége, ahol ehhez hasonló töltött tésztát lehetett venni. Elköltöztünk... elfelejtődött. De hónapokkal később egy "véletlen" folytán beugrott, hogy miért is ne lehetne ilyet itthon sütni, hisz nem egy bonyolult dolog. A véletlen egy amolyan mi van a hűtőben felfedező expedíció eredménye volt. Már jó rég óta ott csücsült egy adag leveles tészta a mélyhűtőben, mellette pedig egy csomag csirkemáj. Így történt, hogy aznap ez volta a "nagy meglepi". ...igaz a tészta bolti, de néha nagyon jókat lehet kifogni. :) Reggelire, vacsorára, vagy egy jó kis leves után második fogásnak is klassz. Nálunk ez volt a vasárnapi reggeli. ;)
Hozzávalók 6 db májas táskához:50 dkg leveles tészta50 dkg csirkemáj1 fej vöröshagymarozmaringkakukkfűmajoránnasóbors1 ek. mangalicazsír1 tojásA tésztát szobahőmérsékleten kiolvasztjuk.A májat megtisztítjuk, hideg vízben átmossuk, majd ~2x2 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát finomra vágjuk. A friss fűszereket megmossuk, felaprítjuk. Használjunk bátran szárítottat, ha az van otthon. :)Egy serpenyőben felolvasztjuk a zsírt üvegesre pirítjuk rajta a hagymát. Rátesszük a májat, átforgatjuk, fűszerezzük -sóval, borssal, a felaprított fűszerekkel-, majd fedő alatt pár perc alatt puhára pároljuk. Nem kell félni, a sótól nem fog megkeményedni. A fedőt levesszük és kicsit elpárolunk a levéből, ha túl sok lenne. Vigyázzunk, ne szárítsuk ki a májat, mert még a sütőben is sülni fog. Akkor jó, ha marad alatt szaft. Ha kész, levesszük a tűzről és hűlni hagyjukA sütőt előmelegítjük 200°C-ra. A tésztát lisztezett deszkára tesszük, elvágjuk három felé. Mindhárom kis tésztatéglát kinyújtjuk egyenként ~25x30 cm-es téglalappá, majd keresztben félbe vágjuk. Így lesz 6 db ~25x15 cm-es téglalapunk. A lapok egyik rövidebb oldalán 3-4 bevágást ejtünk -ez lesz majd a táska teteje-, de vigyázzunk, ne vágjuk túl, hogy egyben maradjon a széle.A téglalapok ép felére halmozzuk a tölteléket. A tojást felverjük, majd a tészták széleit megkenjük. A vágott részt ráhajtjuk a töltelékre, majd a széleket egy villával összenyomjuk.A táskákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tetejüket megkenjük tojással és előmelegített sütőben ~20 perc alatt készre sütjük.A tészta sütési hőfoka és ideje márkánként változó lehet, ezért nézzük meg a csomagoláson, mit ajánl a gyártó. :)