Fraiser torta - Anyák apjára

  • 2020.05.06.
  • 1

Valószínűleg nem ez a legszebb, legtökéletesebb Fraiser torta, de az biztos, hogy a világ legcsodálatosabb Édesanyjának készült, szívem minden szeretetével.????????????Hozzávalók :
a piskótához- 2 nagy tojás- 4 dkg cukor- 1 csomag vaníliás cukor- 6 dkg liszt- 1,5 ek. olaja krémhez- 4 tojássárga- 5 dl tej- 8,5 dkg cukor- 2,5-2,5 dkg liszt és étkezési keményítő- 1 vanília rúd- 20 dkg vajtovábbá- kb. 25- 30 dkg nagyobbacska epera tetejére ( házi marcipán )- 10 dkg őrölt mandula- 7 dkg porcukor- kb. 2 ek. víz- pár csepp piros ételfestékElkészítés :
Előmelegítem a sütőt.A marcipánhoz összekutterolom a mandulát az ételfestékkel és a porcukorral, majd szinte cseppenként hozzáadom a vizet. A masszát fóliába csomagolva hűtőbe rakom felhasználásig.A krémhez a tejet felforralom a vanília rúd kikapart magjaival és a rúddal együtt. Közben a tojássárgákat kihabosítom a cukorral, majd alaposan kikeverem a keményítős liszttel. A sárgájához adagolom több részletben a forró tejet, majd szűrőn át visszaöntöm a tojásos tejet a lábosba és közepes lángon, állandó keverés mellett besűrítem. Még forrón 5 dkg vajat hozzákeverek. Miután elkevertem, tálra kanalazom és fóliával befedve kihűtöm. A kihűlt krémet kihabosítom a vajjal. Habzsákba töltöm, majd a hűtőbe rakom felhasználásig.A piskótához kézi mixerrel a tojásokat a cukorral fehéredésig verem, majd hozzáadom az olajat és beleszitálom a lisztet. 18 cm-es tortaformát kibélelek sütőpapírral, és a masszát belesimítom. 180 fokon készre sütöm. Miután lehűlt, vízszintesen ketté vágom.Az epret megmosom, kicsumázom és hosszában félbevágom ( kivéve 2-3 darabot a díszítéshez félrerakva ).Az alsó tortalapot beleteszem a tortaformába. Egy kevés krémet nyomok a piskótára, így rakom ki a forma oldalát a felezett eprekkel ( a vágott felével kifelé ), picit belenyomva a krémbe, hogy megtartsa. Ezután a krém 3/4-ét rákenem a tortalapra, a maradék aprított eperrel rétegezve és a tetejére rakom a másik piskótalapot. A maradék krémet a tetejére kenem. Lefóliázom, majd pár órára a hűtőbe teszem, hogy kidermedjen.Tálalás előtt a marcipánt kinyújtom, a torta nagyságának megfelelő méretet kivágok belőle, és a torta tetejére helyezem. Díszítem a torta tetejét.Szeletekre vágva kínálom.Megjegyzés : Az eredeti recept szerint a piskótalapokat cseresznyepálinkás sziruppal kell meglocsolgatni, illetve nem piros, hanem zöld marcipán kerül a tetejére, amit persze készen vásárolva is be lehet szerezni, nem kell bajlódni az elkészítéssel.Jó étvágyat !