Aszalt áfonyás - mákos bejgli

  • 2018.12.20.
  • 2

Hozzávalók :
mérettől függően 2-4 rúdhoza tésztához- 56-58 dkg liszt- 25 dkg vaj- 2 tojássárga- egy csipet só- 10 dkg cukor- 0,5 dl rum- 1 dl langyos tej- 2 dkg élesztőa töltelékhez- 25 dkg darált mák- tejföl ( 20%-os )- őrölt fahéj, ízlés szerint- porcukor, ízlés szerint- 1-2 csomag vaníliás cukor- 1 citrom lereszelt héja- 10 dkg aszalt áfonyaa kenéshez- 1 tojásElkészítés :
Előmelegítem a sütőt.Az élesztőt egy teáskanál cukorral felfuttatjuk a langyos tejben, majd a tészta többi hozzávalójával rugalmas tésztává gyúrom. Cipóvá formálom és 10-15 percet pihentetem.Addig a mákhoz adom a citromhéjat, 1 tk. fahéjat, majd annyi tejfölt adok hozzá, hogy kenhető állagú, de ne folyós masszát kapjak. Megkóstolom és a cukrokkal ízesítem.A tésztát két részre vágom, majd lisztezett munkafelületen egyesével kinyújtom. Fele-fele arányban rákenem a tésztalapokra a tölteléket, majd az áfonyával megszórom. Feltekerem és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem a bejgliket. Egy tojást szétválasztok. A fehérjével lekenem a rudakat, majd hagyom száradni 15-25 percet. Ezután lekenem a tetejüket a sárgájával. 5 perc pihenés után, 180 fokon aranybarnára sütöm a sütit.Jó étvágyat !