Túrós kígyórétes

  • 2016.09.24.
  • 2

Hozzávalók :
2 darabhoz- 80 dkg liszt- 1 kocka élesztő- 3 dl langyos tej- 4 tojás- 10 dkg nagyon puha vaj- 10 dkg porcukor- 2 csomag vaníliás cukor- 2 kisebb vagy 1 nagy citrom lereszelt héjaa töltelékhez- 1 kg túró- 4 tojás- 7-9 ek. porcukor, ízlés szerint- 5-6 ek, búzadara- 1 nagy citrom lereszelt héja- 2 csomag vaníliás cukora lekenéshez- 1 tojása szóráshoz- porcukorElkészítés :
A tésztához az élesztőt 1 teáskanál cukorral felfuttatom 1,5 dl langyos tejben. majd a többi hozzávalóval együtt összedolgozom, és fakanállal hólyagosra verem, amíg sima tészta nem lesz, ami elválik az tál oldalától. Letakarva kb. 60 percig kelesztem.Előmelegítem a sütőt.A töltelékhez villával áttöröm a túrót. A tojásokat szétválasztom. A fehérjét kemény habbá verem, a sárgáját a túróhoz adom, majd a többi hozzávalóval, és a felvert habbal simára keverem.Lisztezett munkafelületen a tésztát elfelezem, majd egyesével téglalap alakúra nyújtom. Hosszába magam elé helyezem, és a tészta közepére kanalazom a töltelék felét. A töltelékmentes tésztarészt csíkokra vágom, amíg a túrótöltelék ér, és felváltva egymásra helyezem, hogy elfedje a túrót. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom, majd ugyanígy járok el a másik tésztalappal és a megmaradt töltelékkel. A tetejüket lekenem az elhabart tojással.10-15 percig meleg helyen pihentetem, majd 175-180 fokon aranybarnára sütöm.Porcukorral meghintve, szeletekre vágva kínálom.Jó étvágyat !