Vagdalttorta, salátával

  • 2016.07.07.
  • 6

Hozzávalók :
a vagdalthoz- 65 dkg darált hús- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva- 1 lila hagyma, finomra aprítva- 2-3 ek. jó minőségű ketchup ( lehet BBQ-s, csilis... )- 1 tojás- só, bors- 1-2 tk. őrölt kömény- 1 enyhén púpozott ek. fűszerpaprika- 1-2 ek. aprított petrezselyem, finomra vágva- kb. 2-3 ek. zsemlemorzsaa tetejére- 2-3 kemény, húsos paradicsom, felkarikázva- oregánó- 20-30 dkg reszelt sajta tzatzikihez- 4 db kígyóuborka- 40 dkg görög joghurt- só, bors- 2-4 gerezd fokhagyma, ízlés szerint- olívaolaj- 1 tk. kapor ( elhagyható, ha valaki nem szereti ) vagy oregánó- 5-6 menta levéla tarhonyás salátához- 30 dkg maradék, főtt tarhonya- 2 paradicsom- 10 dkg főtt zöldborsó- 10 dkg főtt kukorica- 1 csokor petrezselyem- 1 citrom lereszelt héja- 1 fej lila hagyma- só, borsa dresszinghez- 1 citrom kifacsart leve- 1-2 ek. alma,- vagy fehérborecet- porcukor- 2 kisebb lila hagyma- csipet
sóElkészítés :A vagdalt hozzávalóit alaposan összegyúrom, majd 10-15 percet pihentetem.Előmelegítem a sütőt.Egy kerek formába ( kb. 26 cm átmérőjű ) belesimítom a húsos masszát, simára elegyengetem, majd körbe kirakom a paradicsom szeletekkel, úgy, hogy a darabok picit fedjék egymást. Megszórom egy kevés oregánóval, majd a reszelt sajttal. 185 fokon pirosra sütöm.A salátához uborkát megmosom, héjastul lereszelem, majd kb. 1-2 csapott ek. sóval megszórom, hogy levet eresszen. Hűtőbe hagyom állni. Egy tálba belereszelem a fokhagymát, enyhén sózom ( hiszen az uborka is elég sós ), borsozom, majd hozzáadom és alaposan belekeverem a joghurtot. A reszelt uborka levét kézzel, vagy konyharuhába csavarva, annak segítségével jól kinyomkodom, kipasszírozom és elvegyítem a joghurtba. Ízesítem a kaporral vagy az oregánóval, a finomra vágott mentalevéllel, és utána sózok, ha szükséges. Jól behűtöm.A dresszinghez egy befőttesüvegbe összerázom a felkockázott hagymát a sóval, a citromlével, az ecettel és a cukorral, pikánsra ízesítve. Behűtöm.A vagdalttortát a dresszinggel meglocsolt tarhonyasalátával és a tzatzikivel tálalom.Jó étvágyat !