Töltött paprika - ahogy én készítem

  • 2016.06.01.
  • 9

Hozzávalók :
5 személyre- 10 közepes nagyságú vagy 5 nagy tölteni való paprikaa töltelékhez- 60-70 dkg darált hús- 1 fej hagyma- 2 gerezd fokhagyma- 1 tojás- 1 ek. pirospaprika- 25 dkg rizs- só, bors- 1 tk. majoránnaa szószhoz- 50 dkg paradicsompüré- 1 kis konzervdoboz sűrített paradicsom- 1 csokor petrezselyem- 1 kicsi zellergumó vagy 2 szárzeller- kevés cukor- 1 ek. fehérborecet- 1 hagyma- 2 gerezd fokhagyma- 1 ek. lisztElkészítés :
A rizst 2,5 dl vízben félpuhára főzöm.A szószhoz a hagymákat apróra vágom, kevés olajon megdinsztelem, majd megszórom a liszttel. Felöntöm egy kevés vízzel, a paradicsompürékkel és csomómentesre elkeverem. Ízesítem sóval, borssal, cukorral és ecettel, ezután rakom bele a megtisztított zellert és a csokor petrezselymet. Közepes lángon hagyom rotyogni.A paprikák csumáját kivágom a magokkal, erekkel együtt.A darált húshoz hozzáadom a finomra vágott hagymát, az átnyomott fokhagymát, a kihűlt rizst, a tojást és az ízesítőszereket. Alaposan összegyúrom, hogy egyenletes fűszerezésű legyen a hús. A paprikákat egyesével megtöltöm a masszával ( a csücskét sem kihagyva ), majd egy fakanál végét a közepébe nyomva centrifugálisan kört írok le benne. hogy legyen egy kicsi rés a közepén, így tud majd dagadni a rizs a paprika sérülése nélkül.
Ha a körzés következtében a paprika tetejéről kibuggyan töltelék, azt
lecsippentem. A maradék húsból gombócokat formázok.A forró paradicsomszószból kiveszem a félig puha zeller, és petrezselyemcsomót, majd óvatosan behelyezem a húsos paprikákat és a gombócokat. Puhára párolom.A kész töltött paprikát burgonyakörettel tálalom.Jó étvágyat !