Kovászos kenyér

  • 2020.10.29.
  • 6


Kovászos kenyér – ahogy én készítem
20 dkg teljes kiörlésü tönkölybúzaliszt 30 dkg fehér búzaliszt Összekeverem és 350 ml langyos vizet hozzáöntve keverem 5 percig. Hagyom 30 percig pihenni. Utána hozzáadok 15 dkg kovászt, elekeverem majd hozzácsapok 1 ek sót. A maiba került egy tk rozmaring is. Ha nagyon ragacsos lenne (általában az) hozzáteszek még 10 dkg fehér lisztet. Egy lezárható edénybe 4 ek olajat töltök, erre ráöntöm a kenyértésztát és lecsukom. 40 perc múlva négybe hajtom. Ùjabb 2x40 perc/hajtogatás után egy lisztes felületen meghajtogatom a kenyeret és egy kiliszteszett konyharuhával egy kosárba teszem pihenni. Itt legalább egy órát (lehet hosszabban is) kel. Szereti a meleget! Bemelegítem a sütöt 240 fokra és egy fém edényben vizet teszek bele. A kosár tetejére teszem a tepsit, óvatosan átfordítom rá a kenyeret. A forró sütöben 30 percig sütöm, az idö lejárta után kiveszem a vizes edényt és 210 fokra redukálva a hömérsékletet, még további 10 percig sütöm a kenyeret. (Ha nagyon lágy a tészta, egy fémgyürüvel kerítem körbe, hogy ne terüljön nagyon szét.) A sütöböl kivéve, vízzel megkenem/spriccelem és egy rácson hagyom kihülni.