Répatorta - Gudrun receptje / Gudruns Karottenkuchen

  • 2020.04.17.
  • 5

Anyósom, mióta ismerem, újra és újra megsüti ezt a tortát. Elöször is, mert nagyon finom és a családból mindenki nagyon szereti, másrészt jót tesz neki, ha álldogál pár napig és ezért nagyobb megmozdulások elött már napokkal elöre meg lehet sütni, hogy aztán a nagycsaládi örület közepén csak elö kelljen kapni a hüvös pincéböl - ha már répatorta, mint kalapból a nyuszit.Az évek alatt Julia lányunk kedvenc sütijévé lépett elö, így most már jópárszor ezt is kérte a szülinapjára. Is.6 tojást szétválasztunk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját elkeverjük 400 gr porcukorral, 600 gr lereszelt répával, 400 gr darált mogyoróval (jót tesz neki, ha elötte kicsit megpirongatjuk egy serpenyöben), 100 gr zsemlemorzsával és 1/2 evökanál fahéjjal. A felvert habot óvatosan belekeverjük.Kivajazott tortaformában 175-180 °C-os sütöben 70 percig sütöm.Ha kihült, csokimázzal szoktam leönteni, a legtutibb máz, amit eddig találtam: 10 dkg vajat kell felolvasztani 10 dkg porcukorral és elkeverni 3 enyhén púpozott evökanál kakaóporral. A kakópor legyen minnél nagyon százalékban igazi kakaóból (20-22 %-os, én a Bensdorf-ra esküszöm), az instant nem jó.Ès egy régebbi, szintén répatorta... szintén JuliánakDu brauchst:6 Eier400g Staubzucker600g Karotten400g geriebene Haselnuss100g Semmelbrösel1/2 Teelöffel ZimtDie Eier trennen und das Eiweiß aufschlagen. Das Eigelb mit dem Zucker vermischen und die geriebenen Karotten dazugeben. Semmelbrösel, Zimt und Haselnuss dazumischen und vorsichtig das harte Eiweiß unterrühren.Im Ofen bei 180°C etwa 70 Minuten backen. Ein bis Zwei Tage an einem kühlen Ort stehen lassen (oder auch gleich auf essen).TIPP: Mit einer Schokoladenglasur schmeckt der Kuchen gleich viel besser. :)Gutes Gelingen!