Kakaós-körtés koszorú

  • 2017.01.28.
  • 9

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem nagyon hamar elrepült ez a január. Még az előbb ünnepeltük a karácsonyt meg a szilvesztert, most meg mindjárt február van. Most aztán megkaptuk a havat meg a hideget, amiért tavaly télen sírtunk. Még túl sokat is kaptunk belőle, nekem már lassan kezd elegem lenni a hidegből. Meg abból, hogy ha elindulok valahová, lépten-nyomon azt kell lesni, hogy hová lépjek, mert mindenhol jég van.

Na, de nem nyávogok többet, ez van, ezt kell szeretni. Nyáron, amikor dögleni fogunk a melegtől, majd jó lesz visszagondolni rá, most meg jó a nyárra, a tengerpartra, a hullámokra, de jó is volt...Amúgy meg van sok jó is ebben az időben, a legjobb a forrócsoki, a téli jellegű sütik, na meg a forralt bor. Plusz ilyenkor nem látszanak annyira a ruha alatt a felszedett pluszkilók. :)

Már rég terveztem, hogy poénból kipróbálom valamelyik Dr. Oetker-es receptet a vaníliás cukrok vagy a sütőporok zacskójáról. Most meg is tettem. Mindig sok finomságot kapunk a szüleimtől vidékről, most épp finom körtéket kaptunk. Emlékeztem, hogy valamelyik sütőporos zacsin körtés süti recept van, megkerestem, és megsütöttem a körtés koszorút. Annyi változtatással, hogy az egész tésztáját kakaósra készítettem, mert imádom.
Kakaós-körtés koszorú
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 6-8 ek. kakaópor
- 4-5 körte
- 3 tojás
- 1 dl tej
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 cs. sütőpor
- egy csipet só
+ rumaroma
Elkészítés:
Lehet ragaszkodni a csomagon leírtakhoz, akkor külön kell kikeverni a sárga és a kakaós tésztát, és egymásra rétegezni, hogy két színű legyen a süti. De én jobban szeretem a csupa kakaós tésztát, így csak összekevertem az egészet, elhagyva a plusz tejet, plusz cukrot.

A vajat a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojással, egy csipet sóval és a rumaromával összekeverjük. Ehhez felváltva hozzákeverjük a tejet és a sütőporos-kakaóporos lisztet. Kész is a tészta, beleöntjük a kivajazott, kilisztezett formába.

A körtéket meghámozzuk, kimagozzuk, felszeleteljük. A körteszeleteket a tésztába nyomkodjuk, majd mehet is az előmelegített sütőbe. Légkeverésesben 160 fokon, sima elektromos sütőben 180 fokon 45 percig sütjük (tűpróbát érdemes végezni).

A formában hűtjük ki, majd egy szép tányérra borítjuk, megszórjuk porcukorral, és olvasztott étcsokival lecsorgatva tálaljuk. Nagyon mutatós süti, tökéletes vendégváró, az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Na, és nem utolsó sorban nagyon-nagyon finom.

+Tipp: almával vagy más gyümölccsel, esetleg dióval, mogyoróval, mandulával is készíthetjük.
Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.