Júdásfülgomba vagy fafülgomba szósz

  • 2021.02.08.
  • 1

A júdásfül vagy fafülgomba egy téli gombafaj, nagyon szeretem, az íze semleges, olyan ízt vesz fel, mint amilyen fűszerezéssel készítjük. Roppanós, ruganyos textúrájú, imádom.Több infót róla itt.Most egy ananászos,
paradicsomszószban elkészített változatát mutatom, az édesen sós picit csípős szaft amiben fő az egyik kedvencem. Ananász helyett
helyett lehet 10-15 dkg mazsolával is készíteni, azzal is roppant finom.Hozzávalók 4 személynek:3-4 marék júdásfülgomba
2 kanál olaj vagy 1 kanál
zsír1 nagy fej vöröshagyma2 közepes sárgarépa1 kápia paprika vagy kaliforniai paprika2-3 cikk fokhagyma7 dl paradicsomlé1 konzerv ananász (a fél kilós)1-2 kanál szójaszószkiskanál halszószmézchilipehely1 kiskanál szárított vagy friss reszelt gyömbérbors1 kanál rizsecet vagy balzsamecetA gombákat vízbe áztatjuk legalább 1 órára, megtisztítjuk az esetleges szennyeződésektől majd alaposan lecsepegtetjük.A hagymát apró kockára vágjuk és üvegesre dinszteljük a zsiradékon,
hozzáaadjuk a zúzott fokhagymát,
a kocázott paprikát és sárgarépát, a gyömbért, a chilipelyhet (ízlés szerint) majd a gombát. Kevergetve pirítjuk, szója és halszósszal ízesítjük, hozzáaadjuk az ananász kockákat, felöntjük a paradicsomlével és fedő alatt 10 percig pároljuk. Az elfőtt folyadékot forró vízzel pótoljuk. Végezetül hozzáaadjuk
az ecetet, a mézet, borsozzuk és még pár percig forraljuk.Főtt rizzsel vagy rizstésztával tálaljuk.