Habcsókkrémes-spenótlapos torta passiógyümölccsel

  • 2021.01.16.
  • 5

A lapok a mézes krémes sütemény lapjaihoz hasonlítanak, de meg vannak színezve spenótpürével, mely az ízén nem igazán érezhető, de kellemes színt ad a tortának.Hozzávalók egy 21-22 cm átmérőjű tortához:
Lapok:250 g friss spenótlevél3 db tojás10 g sütőpor100 g vaj160 g méz200 g cukor600 +- 200 g lisztcsipet sóKrém:6 tojás fehérje300 g cukor250 g vajÖsszeállításhoz:4-5 db passiógyümölcs (maracuja)vagy bármilyen más savanykás gyümölcs (málna, áfonya stb)Díszítéshez:kókuszreszelékhabcsókfigurákElkészítjük a lapokat:A nyers spenótot addig turmixoljuk a tojáskkal, amíg teljesen pépes nem lesz. A mézet, a cukrot és a vajat addig melegítjük, amíg minden elolvad, majd langyosra hűtjük és hozzáadjuk a tojásos spenótpürét, a sütőport és a 600 g lisztet. Ha szükséges adjunk még hozzá lisztet annyit, amennyitől a tészta nem túl lágy, de nem is kemény, de könnyedén alakítható nem lesz. Gyúródeszkán kidolgozzuk, fóliába tekerjük és 30 percere hidegre tesszük.A masszát 10 egyenlő részre vágjuk, vékony kerek lappá nyújtjuk és megfelelő méretre vágjuk. Én egy edényfedő segítségével vágtam megfelelő méretre és formára viszonylag könnyen.Sütőpapírra csúsztatjuk a lapokat, 180 C fokra előmelegített sütőben kb 10 percet sütjük, de csak addig, amíg még nem pirul. Ha az ujjbegyünkkel megnyomjuk a tortakorong tetejét és az ruganyosan elasztikus és már nem nyers, akkor
kivehetjük a sütőből. Vigyázzunk, ne süssük túl. Ha légkeverést használunk, akkor egyszerre akár 2 tepsin 4 korongot is süthetünk egyszerre.Közben elkészítjük a krémet: egy edénybe helyezzük a tojások fehérjét és a cukrot, majd habverővel, folytonos kevergetés mellett vízgőz fölött addig melegítjük, amíg az 60 C fokra nem forrósodik. Ha nincs hőmérőnk, akkor úgy tudjuk, hogy mikor jó, ha az ujjbegyünket a
tojásfehérje jól "megcsípi".

Levesszük a tűzről és a habverőt a legnagyobb fokozatra állítva kőkeményre verjük a habot (ez lehet akár 15 perc is). Közben feldaraboljuk a vajat és amikor a hab már súlyos, fényes, kemény egyenként beledobáljuk és egyneművé keverjük a vajkockákat. A krémet ezután hideg helyre tesszük pár órára.A legkevésbé sikerült tortalapot megdaráljuk, majd ezzel a morzsával fogjuk díszíteni a tortánkat.Összeállítás: egy tortakarika közepébe egy tortalapot helyezünk, megkenjük a krém 1/10-vel és megszórjuk a héjából kikapart passiógyümölccsel vagy bármilyen más savanykás aprógyümölccsel: málnával, kimagozott meggyel, ribizlivel, áfonyával. Addig rétegezzük, amíg az összetevők tartanak majd hidegre helyezzük legalább 12 órára. Ezután a tortakarikát eltávolítjuk és bevonjuk a tortát a maradék krémmel.
Őrölt színes tortamorzsával, kókuszreszelékkel, habcsókfigurákkal díszítjük.Akkor a legfinomabb, ha legalább további 24 órát hideg helyen tartjuk. A lapok, mint a mézeskrémes esetében megpuhulnak a krémtől.
Édes, laktató desszert.