Zsúrkenyér

  • 2020.09.15.
  • 6

Hozzávalók:
- előtészta- 30 dkg liszt
- 150 g joghurt- 1 kiskanál cukor- 1,5 kiskanál só- 0,5 dl víz- 5 dkg puha vaj- 10 g friss élesztőElőtészta:- 25 dkg kenyérliszt- 10 g friss élesztő- 2,5 dl langyos vízElőző nap elkészítük az előtésztát: a vízben feloldjuk az élesztőt és összekeverjük a liszttel. A tálat lefedjük és másnapig szobahőmérsékleten hagyjuk (én ez esetben 20 órát).Másnap a vizet és a joghurtot meglangyosítjuk, belevegyítjük a cukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt és minden hozzávalóval (az előtésztával is) rugalmas cipót dagasztunk. Ha szükséges adhatunk hozzá lisztet, vagy vizet, a cipó nem szabad ragadjon, folyjon, de kőkemény sem kell legyen. Lefedve tovább kelesztjük, amíg a térfogata megduplázódik (kb 1 óra). Olajos munkafelületen veknivé formázzuk, konyharuhával letakarjuk, amíg a sütő be nem melegszik.A sütő aljába egy edénykébe vizet teszünk, behelyezzük a sütőedényt is (én most öntöttvas vekniformájú edényt használtam, de kerámia is tökéletes, vagy pléh kalácsforma), majd felforrósítjuk 220 C fokra.Beborítjuk a tésztát a sütőformába és készre sütjük (ebben az esetben nekem ez 40 perc volt). A vekni akkor van megsülve, ha a teteje szép rózsaszínű, ha pedig megkopogtatjuk az alját, az kongó hangot kell adjon.Rácsra téve kihűtjük.

Címkék

Kenyér