Mia túrós-málnás tortája

  • 2020.06.19.
  • 3

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortához:A
tekercshez és az alsó laphoz:4 tojás4 csapott evőkanál cukor4 púpozott evőkanál lisztcsipet só3-4 evőkanál málnalekvárA töltelékhez:50 dkg zsíros tehéntúró2,5 dl tejszín75 g porcukor20 g porzselatin250 g málna (akár fagyasztott is)A mázhoz:5 dkg fehér csokoládé1 kiskanál méz1 dl málnaszörp1 dl tejszín5 g porzselatinA tojások fehérjét keményre verjük a sóval, a cukorral,
majd óvatosan beleforgatjuk a tojások sárgáját és a lisztet. 1/4-ét sütőpapírral bélelt 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformába simítjuk és 180 C fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. A teteje épp, hogy rózsaszínűre piruljon. Rácsra téve kihűtjük.A maradék 3/4 tésztamasszát ugyanúgy sütjük egy 20X15 cm-es tepsiben.A sütésnél használt papírt eltávolítjuk a piskótáról,
vizes, kicsavart sütőpapírra borítjuk és azzal együtt szorosra feltekerjük, úgy hagyjuk kihűlni.Ha kihűlt kitekerjük a papírból, vékonyan megkenjük lekvárral és most már papír nélkül visszatekerjük. Hagyjuk jól kihűlni.A zselatint 1 dl tejszínbe keverjük, pár perc alatt addig hevítjük, amíg meleg lesz a folyadék, de nem forró.
A maradék tejszínt keményre verjük.Egy tortagyűrű belső oldalát kibéleljük piskótatekercs szeletekkel, az aljába a kör alakú piskótát helyezzük, megkenjük kevés lekvárral.
A túróba belekeverjük a cukrot, rászűrjük a kissé meghűlt zselatinos tejszínt, a felvert habot, majd a gyümölcsöt (ha mirelit, akkor fagyosan) és hagyjuk kissé megszilárdulni. Ha a krém már nem folyik, ráöntjük a piskótára, a tetejét szépen elegyengetjük és alaposan behűtjük.Közben elkészítjük a mázat: a zselatint összekeverjük a tejszínnel és félretesszük 5 percre, majd forrásig melegítjük. A málnaszörpöt felforraljuk, lezárjuk a tüzet, hozzáadjuk a mézet, a darabokra tördelt csokoládét és annak olvadásáig keverjük. Végezetül beleszűrjük a meleg zselatinos tejszínt és egyneművé dolgozzuk. Hagyjuk langyosra hűlni, majd ráöntjük a tortára és jól behűtjük.Eltávolítjuk a tortagyűrűt és tetszés szerint díszitjük.