Aranygaluska vaníliasodóval

  • 2020.05.04.
  • 5

Hozzávalók: (27X37 tepsi mérethez)50 dkg liszt3 tojás sárgája3 dl langyos tej5 dkg olvasztott vaj2,5 dkg friss (vagy 7 gr száraz) élesztőcsipet só1 citrom reszelt héja3 kanál cukorés20 dkg darált dió5 dkg kristálycukor10 dkg olvasztott vajA sodóhoz:1 l tej4 tojás sárgájavanília1 kanál pudingpor (vagy étkezési keményítő)5-8 dkg cukorA langyos tejbe morzsoljuk-szórjuk
az élesztőt, hagyjuk pár percig amíg a tej felhabzik. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a citromhéjat, a tojások sárgáját, a langyosra hűlt olvasztott vajat, majd az élesztős tejet. Alaposan összegyúrjuk, majd jól kidagasztjuk, addig, amíg szépen elválik az edény falától és rugalmas, puha, de nem ragadós tésztát kapunk.
Letakarva 45-50 perc alatt duplájára kelesztjük.A megkelt tésztát 2-2,5 cm cm vastagra nyújtjuk és 4-6 cm átmérőjű
pogácsaszaggatóval kis köröket szúrunk belőle. Minden tésztakorongot megforgatunk az olvasztott vajban, majd a cukorral összekevert darált dióba hempergetjük.

Egy tepsit kikenünk vajjal, megszórjuk cukorral, ebbe helyezzük a diós tésztakorongokat szorosan egymás mellé, akár kissé összegyűrve is a tésztát.Letakarva további 30 percet kelesztjük.180 C fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük. Ha kezd nagyon megpirulni a teteje
helyezzünk rá egy darab sütőpapírt.Elkészítjük a sodót: a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, a vaníliával és a pudingporral, majd felöntjük a forró tejjel. Folytonosan kevergetve besűrítjük.