Pasticcio, a görög lasagna

  • 2020.03.23.
  • 4

Hozzávalók 6 adaghoz(22X22 cm-es sütőforma)A raguhoz:40 dkg darált marhahús1 fej vöröshagyma2-3 cikk fokhagyma2-3 kanál olaj1 konzerv hámozott paradicsom (7 dl)1 sárgarépa1 húsos kápia paprika1 kiskanál pirospaprika2-3 babérlevélsó, bors1 kiskanál őrölt fahéj1 kiskanál oreganoízlés szerint chiliőrlemény
A besamelhez:10 dkg vaj5 dkg liszt6-7 dl tejegy marék reszelt sajtsó, bors, csipet őrölt szerecsendió2 egész tojásTovábbá:reszelt sajt40 dkg apró száraztésztaAz apróra vágott hagymát üvegesre dinszteljük az olajon, menenetközben hozzáadjuk a lereszelt sárgarépát, az aprított paprikát, a zúzott fokhagymát. Ha minden megpuhult rádobjuk a darált húst és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a paradicsomot, hozzáadjuk a babérlevelet, a pirospaprika őrleményt, a fahéjat, az oraganót és felöntjük kevés vízzel. Lefedve, néha-néha megkevergetve 45 perc alatt készre főzzük. Az elforrt vizet pótoljuk.A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet, habzásig melegítjük, felöntjük a hideg tejjel és folytonosan kevergetve besűrítjük. Fűszerezzük, belekeverünk egy jó marék reszelt sajtot, majd ha kissé kihűlt a 2 tojástis.A tésztát bő, sós vízben félpuhára főzzük, leszűrjük, kissé kihűtjük, hozzáadjuk a fele besamel mártást.Következik az összeállítás: a tepsi aljára elterítjük és kissé belenyomkodjuk a szószos tésztát, rásimítjuk a fele mennyiségű ragut, ismét tészta, majd ragu következik. Végezetül beborítjuk a maradék besamel mártással, megszórjuk sajttal és 180 C fokos sütőben 30-40 perc alatt szép pirosra sütjük.