Pavlova, a habcsóktorta

  • 2019.12.21.
  • 6

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortához:A laphoz:150 g tojásfehérje300 g kristálycukor1 kanál étkezési keményítő1 kanál ecet (9 fokos)1 csipet sóA töltelékhez:5 dl tejszín4-5 kanál lemon curd
(elhagyható, de kár lenne)gyümölcsök (eper, málna, áfonya, kivi, passiógyümölcs stb)A tojások fehérjét elkezdjük felverni a sóval, amikor már felhőszerű lassan hozzászórjuk a cukrot és további 7-8 percig addig verjük, amíg fényes, kemény, súlyos nem lesz. Hozzáadjuk az ecetet és a keményítőt is.Egy sütőpapíros tepsire egy
tortakarikát helyezünk, a közepébe halmozzuk a tojáshabot és elegyengetjük. A karika szélét egy hirtelen mozdulattal felfele rántjuk, a hab megtartja
a kerek formáját.Előmelegített, 90 C fokos sütőben 4 órát szárítjuk. Nekem cukros levet engedett, a második óra végén letöltöttem róla és tovább szárítottam.
Végezetül a sütőt lekapcsoljuk, az ajtaját fakanálnyéllel kitámasztjuk és ott hagyjuk kihűlni a habcsókot.Tálalás előtt 1-2 órával a habcsókról leválasztjuk a sütőpapírt,
tálra tesszük és beborítjuk a keményre felvert tejszínhabbal, megcsorgatjuk a lemon curddel és kidiszítjük a szépen feldarabolt gyümölcsökkel.A habcsók kívülről roppanós, belülről ragacsos, édes, a cukrozatlan tejszín, a savanykás citromkrém és a hűvös gyümölcsök csodálatos ízhatást adnak e finom desszertenek.