Non plus ultra

  • 2019.04.27.
  • 3

Gyermekkorom legkedveltebb sütije, nagymamám a művésze volt az elkészítésében, sajnos nem maradt tőle egy receptem sem. Így innen készítettem el.Hozzávalók 30-35 db-hoz (4 cm átmérőjű korongok)A tésztájához:80 g puha vaj50 g porcukor1 tojás sárgája30 g tejföl150 g lisztcsipet sóA habcsókhoz:3 tojás fehérje200 g cukor1 kk ecet1 csipet sóAz összeállításhoz:Savanykás, kemény lekvárA vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a sót, a tojássárgát, a tejfölt, majd a lisztet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (miután a lisztet is hozzáadtuk ne gyúrjuk sokat), fóliába csavarjuk és legalább fél órára (de akár többre is) hűtőszekrénybe tesszük.Enyhén lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságú lapot nyújtunk a hideg tésztából, kis köröket szaggatunk belőle, melyeket sütőpapíros tepsibe helyezünk.A sütőt előmelegítjük 170 C fokra (alul-felül sütés
légkeveréssel), a tésztát 8 percig elősütjük, majd kivesszük és
kihűtjük.
Közben elkészítjük a habot, a sütőt pedig 100 C fokra állítjuk.A tojások fehérjét
összekeverjük a cukorral, az ecettel és a sóval, majd gőz felé állítjuk az edényt és tovább kevergetve csípősre
melegítjük. Ez azt jelenti, hogy az ujjunkat a hő "megcsípi", ha a habba dugjuk. Ha kellően meleg levesszük a gőzröl és elkezdjük verni addig, amíg a hab kemény, fényes, súlyos nem lesz. Habzsákba töltjük és csókokat nyomunk a kihűlt tésztakorongokra, majd a 100 C fokos sűtőben további 90 percet sütjük-szárítjuk. Végezetül a hőt lekapcsoljuk, a sütő ajtaját fakanállal kitámaszjuk és ott hagyjuk kihűlni.Lekvárral összeragasztjuk a habos tésztakorongokat.