Kisdob, vagy hordócska

  • 2018.01.10.
  • 2

Ezt a román konyhában ünnepekre gyakran sütött finomságot soha nem készítettem még el. Kisdobnak, hordócskának, vagy Sarah Bernhardt-nak is nevezik,
elég babrás, de annál finomabb aprósütemény.
Hozzávalók 45 darabhoz:A tésztájához:4 tojás fehérje25 dkg cukor1 kanál citromlécsipet só13 dkg pirított, darált dióA krémhez:4 tojás sárgája15 dkg porcukor4 kanál cukrozatlan kakaópor25 dkg vaj (vagy fele arányban mascarpone)2 kanál rum vagy kevés rumaromaA díszítéshez:10-15 dkg darált dióA glazúrhoz:10 dkg magas kakaótartalmú csokoládé1 kanál olajA tojások fehérjét kőkeményre verjük a sóval, a citromlével és a cukorral, majd lapáttal gyengéden belevegyítjük a darált diót, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze.Sütőpapíros tepsibe habzsák segítségével kis, 3 cm átmérőjű halmokat nyomunk egymástól tisztes távolságra. A habcsúcsokat vizes ujjal elsimítjuk, a tepsit kétszer megemeljük és hagyjuk az asztalra esni. Ezáltal távozik a csókokba maradt esetleges légbuborék.130 C fokra előmelegített légkeverésés sütőben 45 percet sütjük és amíg sül,
addig elkészítjük a krémet.A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, a rummal és a kakaóval, majd gőz fölött folyamatosan tovább keverve besűrítjük. Ha kihűlt összekeverjük a puha vajjal.Összeállítjuk a kisdobokat: két habcsókot a talpával kifelé, a domború felével befelé összeragasztunk kevés krémmel, majd egy kenőkés segítségével szépen megkrémezzük-elegyengetjük a kisdob oldalát is. Ha a henger forma kialakult megforgatjuk darált dióban.A csokoládét vízgőz fölött felovasztjuk, hozzávegyítjük az olajat, majd
megkenjük
mindegyik kisdob tetejét.Hűtőben tároljuk, vigyázva, hogy a kisdobok ne törjenek össze. Másnapra puha, garantáltan kiváló, kiadós desszert, megéri az elkészítésével járó macera minden egyes percét.