Húsos-túrós derelye tejszínes pesto szósszal

  • 2017.08.19.
  • 3

A töltelék alapanyagaihoz bármit felhasználhatunk, ennek csak a képzeletünk szabhat határt. A töltött derelyéket finom húslevesbe is főzhetjük, mint tökéletes levesbetétet. Tálcára téve fagyaszthatjuk, majd zacskózhatjuk. Fagyosan, forró sós vízbe dobva bármikor kifőzhetjük.Hozzávalók 24 darabhoz:A tésztához:40 dkg liszt4 egész tojáskevés hideg vízcsipet sóA töltelékbe:1 csirkemell főzve vagy grillezve10-12 dkg juhtúró (vagy füstölt reszelt sajt)1-2 kanál szója szósz1-2 kanál mustár1 kiskanál worchester szószaprított
zöldpetrezselyemA szószhoz:2 dl tejszín3-4 dkg vaj2-3 kanál zöld pesto
A tálaláshoz:reszelt parmezánA tojásokat felverjük, 1 kanálnyit félreteszünk a derelyék összeragasztásához.A lisztet összegyúrjuk a sóval, a felvert tojásokkal és annyi hideg vízzel, hogy kemény, sima tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, fóliába tekerjük és legalább 30 percre hűtőbe tesszük.A csirkemellet kicsontozzuk, apróra daráljuk, hozzáadjuk a puha túrót, a zöldpetrezselymet, a mustárt és a szószokat. Kenhető, de nem túl lágy masszát kell kapjunk. Ha szükséges lazíthatjuk tejföllel vagy tejszínnel.A tésztát 2 részre osztjuk, a tésztanyújtó gép segítségével (vagy kézzel) vékonyra nyújtjuk. Az én tésztanyújtómon 6 fokozat van, az 5 fokozatig kell nyújtani. Nem kell áttetszően vékony legyen.
Amíg az egyik tésztával dolgozunk, addig a másik darabot fóliába tekerve visszatesszük a hűtőbe, hogy ne száradjon ki.8 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki a kinyújtott lapokból, mindegyik közepébe egy-egy púpozott kiskanályni tölteléket teszünk. A félretett tojást elkeverjük 1 kanál hideg vízzel, majd megkenjük vele a körök szélét, hogy segítsük a jobb szigetelést. A megtöltött tésztakört kettéhajtjuk, jó alaposan lenyomkodjuk a szélét vigyázva, hogy a levegőt kiszorítsuk belőle.
Én ezt a műveletet a fotón látható kis műanyag konyhai segítséggel végeztem el.A szószhoz a tejszínt összeforraljuk a pestoval és
a vajjal.Bő, lobogó sós vízben 8-10 perc alatt több részletben készre főzzük a derelyéket, majd meglocsoljuk a szósszal.Reszelt parmezánnal tálaljuk.