Répás tönkölyholdacska

  • 2013.05.20.
  • 2

Kiváló nassolnivaló... A holdacska forma onnan jött, hogy nagymamám végül nem bírta megállni, hogy ne avatkozzon bele az órák óta tartó sütögetésembe (a két korábban feltett édes kenyeremmel egy időben készült...) Nem hagyta, hogy kupacokat tegyek a tepsibe, mindenképp el kellett simítanom. A sütit vendégségbe vittem, buszra siettem, az utolsó pillanatban sültek ki, természetesen irtó törékeny volt még. Amíg felvettem a kabátot-csizmát (ez a március végi hóesésben történt...), gyorsan holdacskákat szaggatott, így mehettek a dobozba, majd utaztak velem Petrusunkhoz... Hát, innen a holdacskák... :-)Hozzávalók:15 dkg tönkölypehely (lehet zabpehely is, vagy akár köles, rizs, bármi)10 dkg rapadura10 dkg liszt2-3 ek. szezámmag1 kk. szódabikarbóna10 dkg vaj2 tojás1 tk. fahéj10 dkg sárgarépa (ez kb. egy nagyobb darab répa)1 ek. mézElkészítés:Összekeverjük a száraz hozzávalókat.A vajat felolvasztjuk (ne mikróban, ha lehet!), majd a tojásokkal együtt hozzákeverjük a száraz részhez.
A répát reszeljük finomra, forgassuk bele a masszába.Kóstoljuk meg. Nekem kellett bele 1 ek. méz is, így lett teljes.
Simítsuk egy közepes méretű tepsibe, majd közepes lángon süssük készre - tűpróba! 10-15 perc alatt elkészül.Egy kerek szaggatóval csípjük le a szélét, majd felfelé haladva szaggassunk holdacskákat.
Hidegen is, melegen is finom, lehet reggeli, lehet energiafalat, ha napközben rászorulunk... :-)Forrás: Ízek és érzések, 2013. március-április, csak néhány dolgon variáltam...

Címkék

Reggeli