Tejszínes carbonara spagetti

  • 2019.05.14.
  • 4

A carbonara spagetti magyarosított változata, avagy hogyan hasznosítsuk a megmaradt húsvéti sonkát. :) Az eredeti, olasz carbonara receptjében hiába is keresnénk, többek között ez a hozzávaló sem található meg. Ahogy a tejszín és a fokhagyma sem. Ellenben ott a tojás és a szalonna adja az étel szaftosságát, egyedi ízét.Elég sok sült sonka maradt meg anyuéknál a húsvéti ebédről, hozzánk is került belőle. Húsvét hétfő után viszont már tésztát kívántam, így ez a magyar carbonara készült nálunk a maradék sonka egy részéből.
Hozzávalók (nagy adaghoz):- 50 dkg spagettitészta- 10 dkg kockázott bacon- 20 dkg (maradék) füstölt, sült sonka- 5 dl főzőtejszín- 3 tojássárgája- 2 gerezd fokhagyma- 10 dkg reszelt parmezán + tálaláshoz- só- őrölt fehérbors- 2-3 evőkanál olajA spagettit bő, forró sós vízben al dente (harapható) állagúra főzzük, leszűrjük, egy evőkanálnyi olajjal elkeverjük és félretesszük.A szalonnát egy magas falú edényben a maradék olajon megpirítjuk, hozzáadjuk az apró kockára vágott sonkát is.A tejszínben elkeverjük a tojássárgáját, a zúzott fokhagymát, 10 dkg reszelt parmezánt, csipetnyi sót és ízlés szerint fehérborsot.A kifőtt spagettit rátesszük a szalonnára-sonkára, összekeverjük. Ráöntjük a tejszínes szószt, ezzel is összekeverjük és összeforraljuk 1-2 perc alatt.
Tovább nem kell főzni.Tipp: egyszerre csak annyi szószt és tésztát forrósítsunk össze amennyit elfogyasztunk. Ha állni hagyjuk, beszívja a tészta a szószt és úgy jóval szárazabb lesz.Tálaláskor további reszelt parmezánnal szórhatjuk meg.Igazán jó kis felhasználási módja a maradék húsvéti sonkának, de ha nincs otthon sonkánk, az sem baj. Egy nagy adag húsos szalonnával is nagyon finom!