Szakállas pogácsa

  • 2018.04.12.
  • 9

Húsvétra sütöttem, ez volt az egyetlen sós sütink idén.
A receptet itt találtam, a tésztát ez alapján készítettem el. A krémet viszont saját kútfőből állítottam össze, én egy besamel alapot főztem hozzá és nem bántam meg. Nagyon szeretem a besamelt sós-sajtos krém alapként használni, már több receptet is találhattok itt az oldalon, amelyben hasonló megoldást alkalmaztam.Hozzávalók a pogácsához:- 40 dkg liszt- 25 dkg vaj vagy margarin- 1 tojássárgája- 2 púpos evőkanál tejföl- 4 dkg reszelt sajt- 1 csapott teáskanál só- 1 csapott teáskanál őrölt pirosparika- 1 dkg élesztő- fél dl tej- csipetnyi cukor+ a kenéshez 1 tojássárgájaAz élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatom. A lisztet egy tálba öntöm, belemorzsolom a vajat, hozzáadom a tejfölt, reszelt sajtot, sót, tojássárgáját, pirospaprikát és az élesztős tejet. Alaposan összegyúrom. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztem.Lisztezett deszkán 0,5 cm vastagra nyújtom a tésztát, pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A korongokat sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, tetejüket felvert tojássárgájával megkenem, majd 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel 15 perc alatt készre sütöm. Konyharuhával letakarva hagyom kihűlni.Hozzávalók a töltelékhez:- 8 + 8 dkg vaj- 3 evőkanál liszt- 1,5 dl tej- 1,5 dl tejszín- só- őrölt fehérbors- 15 dkg natúr krémsajt+ az oldalára reszelt sajt, akár natúr-füstölt vegyesen8 dkg vajat egy lábasban megolvasztok, beleszórom a lisztet és kevergetve kissé megkapatom. Felöntöm a tejjel és tejszínnel és folyamatos keverés mellett sűrűre főzöm. Sóval, fehérborssal ízesítem. Kihűtöm.Robotgéppel habosra keverem a másik 8 dkg lágy vajat, majd hozzáadom a kihűlt besamelt és a sajtkrémet is.A pogácsákat kettesével összeragasztom a krémmel, kissé összenyomom őket, hogy az oldalán kifolyjon a sajtkrém és reszelt sajtban meghempergetem. Ettől lesznek "szakállasak". :)Tálalás előtt 1 nappal érdemes elkészíteni és dobozban lezárva tárolni, hogy jól átpuhuljon a pogácsa. Nagyon finom, különleges aprósütemény.