Tepertős pogácsa

  • 2014.03.02.
  • 7

Tepertő, vagy töpörtyű... bárhogyan is nevezzük, a lényeg ugyanaz: finom friss kenyérrel, hagymával, krémnek elkészítve és pogácsába dolgozva is. Most ez utóbbiról lesz szó, ugyanis ahogy rendezgettem a képeket a gépemen, megtaláltam a szilveszteri buliról készülteket. Eszembe jutott, hogy még nem írtam bejegyzést anyukám tepertős pogácsájáról, amit az óévbúcsúztatóra sütött nekünk.Éppen ideje, hogy beillesszem a többi pogácsareceptünk közé. Eddig a következőket találhatjátok meg oldalunkon:- krumplis pogácsa- malacka pogácsa- medvehagymás pogácsa- tökmagos pogácsaÉs még mindig hiányérzetem van. Ugyanis anyukám sajtos pogácsája, amit annyira szeretünk, nincs a listán. Valamint apukám krumplis pogácsatekercse sincs. Nem is értem, hogyan maradhattak el, hiszen ezek fordulnak elő leggyakrabban nálunk. Sürgősen pótolnunk kell.Most pedig a tepertős pogácsa receptje következik.Hozzávalók:- 80 dkg liszt- 25 dkg vajat- 5 dkg élesztő- 45 dkg tejföl- 2-3 teáskanál só- 1 kávéskanál cukor- 2 tojás + a tetejére- 1 dl tej- 15-20 dkg tepertő
- őrölt borsA tepertőt daráljuk le és tegyük félre egy edényben.
A tejben keverjük el a cukrot, langyosítsuk meg és futtassuk fel benne az élesztőt. A lisztet, lágy vajat, tejfölt, tojást, sót tegyük egy nagy keverőtálba, öntsük hozzá az élesztős tejet is és gyúrjuk össze az egészet, dagasszuk addig, amíg a tészta hólyagos lesz.Takarjuk le az edényt és meleg helyen kelesszük a tésztát kb. 45 percig. Ezután lisztezett deszkán nyújtsuk nagy téglalappá. Egyenletesen kenjük meg a darált töpörtyűvel, szórjuk meg őrölt borssal, majd hajtogassuk. Először a jobb oldalát 2/3-ig, majd erre rá a bal oldalát. Majd felülről lefelé 2/3-ig és végül az alját felfelé. Takarjuk le tiszta konyharuhával és kelesszük tovább.A hajtogatást megismételhetjük kétszer-háromszor, attól függően, hogy mennyi idők van, ettől lesz leveles.Végül nyújtsuk 2 cm vastagra a tésztát, késsel vagy a pogácsaszaggatóval vágjunk mintát a tetejébe, majd szaggassuk ki.A pogácsákat sorakoztassuk egymás mellé sütőpapírral bélelt tepsiben, majd kenjük meg a tetejét felvert tojással. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt süssük készre.A sok tejfölnek köszönhetően ez egy lágy, puha tésztájú tepertős pogácsa, még 2-3 nap után sem szárad ki.