Zserbógombóc

  • 2013.10.29.
  • 9

Dió- és édességimádók figyelem! A zserbógombóc egy igazán nektek való süti. Viszont csak az fogjon hozzá, akinek van türelme az elkészítéséhez, ugyanis nem két perces munka. Igaz, a legtöbb időt az "üresjáratok" veszik el: amíg áll, hűl, összeérik...Én egyszer megcsináltam, mert valami különlegességet szerettem volna egy családi ünnepre. Látványos, mutatós, de nem az a fajta süti, amit azonnal felfal az ember. Ebből a gombócból egyszerre egy is elég, és már ki is elégült az édesség iránti igény.A hozzávalók alapján azt gondolnánk, hogy kevés. Nagyjából 16-18 gombóc lesz belőle és tényleg elég egy 6-7 fős családnak vagy baráti társaságnak.
Hozzávalók:- 15 dkg aszalt sárgabarack- 2-3 evőkanál rum- 15 dkg dió- 2 evőkanál baracklekvár- 2-3 evőkanál darált keksz- 1 csomag vaníliás cukor- 2 evőkanál porcukor- 10 dkg étcsokoládé bevonó- 1 evőkanál olaj- 25 dkg leveles tésztaA legelső feladat az aszalt sárgabarackot felaprítani, egy tál alján kiteríteni és meglocsolni a rummal. Néhány óráig hagyjuk állni, hogy jól magába szívja az alkoholt.Amíg áll, pirítsuk meg a diót, majd daráljuk le.Néhány óra múlva a barackhoz adjuk hozzá a diót, a lekvárt, a darált kekszet, a vaníliás- és a porcukrot. Alaposan gyúrjuk össze. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl ragacsos. Ha kell, inkább adjunk hozzá több darált kekszet.Formázzunk belőle dió nagyságú gombócokat és legalább egy órára tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen.A tortabevonó csokit tördeljük kis kockákra és az olajat hozzáadva olvasszuk fel vízgőz felett. Mártsuk egyesével a csokiba a gombócokat, forgassuk meg, hogy minden oldaluk be legyen vonva, majd villával emeljük ki például egy sütőpapírral bélelt tepsire.Miután a csoki megszilárdult a gombócokon, a szobahőmérsékleten felolvasztott mirelit leveles tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk vékonyra és vágjuk fel egyforma négyzetekre. Mindegyik négyzet közepébe helyezzünk egy-egy golyót. A tészta sarkait húzzuk fel a golyók tetejére és ha tudjuk, csavarjuk meg vagy csípjük össze, hogy megakadályozzuk a szétbomlását.A batyukat sorakoztassuk egymás mellé a sütőpapírral bélelt tepsiben és 180 fokra előmelegített sütőben süssük amíg szépen mepirulnak.A fenti képen több látható, mint amennyi 1 adagból készül, mert én rögtön duplát csináltam. Aki szeretné és tényleg imádja az édességet, megszórhatja még egy kis fahéjas porcukorral miután kihűlt.Én személy szerint még egy kis sós aprósüteményt javasolnék mellé... :)