Képviselőfánk joghurtos eperkrémmel töltve

  • 2013.05.12.
  • 4

Múlt szombaton családi kerti partin vettünk részt, amire természetesen nem akartam üres kézzel érkezni. Anyuval megbeszéltük, hogy ő süt sósat, én pedig édes sütit viszek. Erre az eperkrémes képviselőfánkra esett a választásom, mivel Judit már régóta mondogatta nekem, hogy képviselőfánkot szeretne sütni, de a babavárás és az egyéb intéznivalók miatt eddig nem jutott rá ideje.Közben megtudtuk, hogy Kende, a lassan 2 éves nagyfiú nem szereti túlzottan a krémes sütiket, ezért apukám gyorsan nekiállt a mazsolás kuglófjának, nehogy Kende édesség nélkül maradjon. :) Tesója, a két hónapos Johanna leginkább anyatejet fogyaszt, amikor éppen ébren van, úgyhogy az ő ízlését még nem kellett figyelembe vennünk. Kíváncsi vagyok, hogy a kicsi lány mennyiben lesz más mint a bátyja, de eddig minden jel arra mutat, hogy teljesen. :)Jó választás volt ez a süti, mert a felnőtteknek látszólag ízlett. Elfogyott az utolsó darabig, úgy, hogy én nem is ettem belőle, mert annyi sok más finomság volt aznap, hogy inkább azokat kóstolgattam.Nagy becsben tartom a képviselőfánk receptemet, mert ezzel még soha nem fogtam mellé. Eddig mindig sikerült, szép üreges lett belül. Többször is készítettem már belőle édes és sós változatot is. Tavaly snidlinges-sajtkrémes és spenótos falatkákkal készültem anyuék szülinapjára, ezzel már találkozhattatok itt a blogon. Ott leírtam már a receptet, de a biztonság kedvéért megteszem itt is.Hozzávalók a fánkhoz (kb. 15 db-hoz):- 10 dkg vaj- 15 dkg liszt- 4 tojás- 2,5 dl víz- 1 csipet sóA vizet a vajjal és a sóval felforraltam, majd hozzáadtam a lisztet és kevergetve addig pirítottam, amíg az edény alján fehér réteg képződött. Ezután a masszát langyosra hűtöttem.A tojásokat egyenként beledolgoztam a tésztába. A következőt mindig csak akkor adtam hozzá, amikor az előzőt teljesen felvette a massza.Ezután a tésztát csillagcsőrös habzsákba kanalaztam és sütőpapírral bélelt tepsibe tojásnyi halmokat nyomtam. Ezt a részt szeretem legkevésbé, mert ragacsos, maszatos munka.200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt szép pirosra, ropogósra sütöttem.
Ez alatt az idő alatt szépen megdagadtak a fánkok. Tálcára rendeztem és mehetett be a következő adag sülni.Én dupla mennyiséget készítettem, hiszen tudtam, hogy 15 db fánk csak kóstolónak lenne elég. A joghurtos eperkrémet Bee-től tanultam évekkel ezelőtt. Ő egy tortának a töltelékeként csinálta meg először, amit én is leutánoztam. Aztán rájöttünk, hogy nagyon finom a krém csak úgy önmagában is, fagyiskehelyben szervírozva és az utóbbi időben már csak úgy készítettem el. Most viszont tökéletesnek találtam a képviselőfánkokba. Örültem, hogy végre hozzájutottam egy kis friss, magyar eperhez, így nem is volt kérdéses, hogy epres töltelék lesz benne.Hozzávalók a krémhez:- 1 csomag vaníliás pudingpor- 3 dl tej- 3 evőkanál cukor- 3 dl sűrű, eper ízű joghurt (pl. Activia)- 4 evőkanál eperlekvár- 1/2 kg eperA pudingport a cukorral együtt elkevertem a tejben és közepes lángon folyamatos keverés mellett sűrűre főztem. Félretettem hűlni.Amíg hűlt, az epret megmostam, megtisztítottam és apróra vágtam.A kihűlt pudingba robotgéppel belekevertem a joghurtot és az eperlekvárt, majd a végén az eperdarabokat is. Hűtőbe helyeztem dermedni.A képviselőfánkok megtöltésére csak másnap reggel került sor. Előtte kb. 5 percre betoltam a 180 fokra előmelegített sütőbe, így újra ropogós lett. Mindegyiknek levágtam a tetejét (felső harmadát) és az üregbe belekanalaztam egy-egy adag eperkrémet.A tetejükre felvert tejszínhabot nyomtam, majd visszahelyeztem a fánkok kalapját és porcukorral megszórtam az egészet.Nagyon óvatosan szállítottuk a sütit a kerti partira. Szerencsére egyben maradtak, de a nagy meleg miatt mégis megolvadt kissé a tejszínhab és a krém. Az ízén ez nem változtatott, ahogy említettem, elfogyott az utolsó darabig. :)Tamás vaddisznópörkölttel várt minket, amihez keresztmama egy lavórnyi nokedlit készített.Judit pedig a pocaklakóval együtt sütögette a csirkemelleket és a zöldségeket....
... ami mellé keresztmama finom tésztasalátáját is megkóstoltuk. Ha sikerül elkérnem bármelyiknek is a receptjét, külön bejegyzés fog születni róla! Anyukám sós sütijét még nem is mutatom meg, hiszen annak a receptje már nálam van és hamarosan közzé is teszem. Délután, miután kipihentük az evés fáradalmait, összeültünk, hogy elkészülhessenek a családi albumba a fotók. Már megörültünk, hogy mindenki rajta lesz kivételesen, amikor eszünkbe jutott, hogy Kende éppen alszik.De hogy ő se maradjon le, megmutatom a kedvenc fotómat róla. Akkor készült, amikor megérkeztünk és kivettem a csomagtartómból a sütiket. Imádja az autókat, mindent meg tud mutatni, mi hol található benne: kézifék, index, duda, váltó... Legszívesebben az egész napját autóban töltené. :)