Csirkebecsinált-leves májgaluskával

  • 2016.03.27.
  • 5

A becsinált puhára vagy félpuhára párolt fehér húsból (csirkéből vagy halból) dinsztelt zöldséggel lében készített leves vagy húsétel. Lehet liszttel meghintve tojássárgával elkeverni, vagy világos vajas rántással sűríteni, tejszínnel dúsítani. A szó eredetileg azt jelentette: „befőzött”. /Wikipédia/Elkészítési idő: 70 percHozzávalók: 8 adag80 dkg csirkeaprólék 2 ek kacsazsír2 szál sárgarépa2 szál fehérrépa1 db zellergumó1 fej vöröshagyma4 gerezd fokhagyma1 karalábé30 dkg zöldborsó1 szál zeller zöld1 ek finomliszt1 kávéskanál pirospaprika1/2 csokor petrezselyemőrölt borssómájgaluskához:20 dkg csirkemáj1 db kisebb vöröshagyma5 dkg vaj2 db tojás1/2 csokor petrezselyem2 csapott ek rétesliszt3 ek zsemlemorzsa1 kávéskanál pirospaprikaőrölt borssó

Az aprólékot (szív, zúza, máj, szárnyvég, farhát) feldarabolom, a zöldségeket kockára, a hagymát finomra aprítom.A zsírban megdinsztelem a hagymát, hozzáadom az aprólékot, zöldségeket, a lereszelt vagy áttört fokhagymát, és fedő alatt tovább párolom.Ha a zöldség kezd puhulni megszórom finomliszttel és még 1-2 percig pirítom.Sózom, borsozom, megszórom pirospaprikával, felengedem kb. 2 liter vízzel, majd puhulásig főzöm.Májgaluskához a hagymát apróra vágom, a májat elkaparom, és a többi hozzávalóval együtt összekeverem majd a forrásban lévő levesbe, kiskanállal galuskákat szaggatok.Végül megszórom felaprított petrezselyem zölddel, beleteszem a kisebb darabokra vágott májat, és 5 perc főzés után tálalom.Tejfölt kínálok mellé.