~ RÉPÁS ZABPELYHES SÓS KALÁCS ~

  • 2021.03.21.
  • 3

»HOZZÁVALÓK«- 30 dkg liszt- 10 dkg zabpehelyliszt- 25 g friss élesztő- 1 / 2 ek só- 1 kk cukor- 15 dkg répa- 1 tojássárgája- 3 dkg olvasztott vaj- kb 2 dl langyos tejtetejére :- 1 tojás, zabpehelyAz élesztőt kevés tej és a cukor keverékében felfuttatjuk. A répát kislyukú reszelőn lereszeljük enyhén sózzuk, majd 10 percig állni hagyjuk, ezután kinyomkodjuk a levétől. A liszteket összevegyítjük, hozzáadjuk a sót a répát a felfutott élesztőt, a tojássárgáját, a vajat és a tejet, majd alaposan kidagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük.Ha a tészta megkelt két egyforma gombócra osztjuk és mindegyikből kb 70 cm - es rudat sodrunk. A tésztarúd végeit összecsípjük, összecsavarjuk, majd csigaalakba tekerjük. A kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, lekenjük a tetejét enyhén felvert tojással és megszórjuk zabpehellyel. 30 perc kelesztés után 180 °C - on szép pirosra sütjük.