~ MÁKOS - DIÓS DUÓ KALÁCS ~

  • 2021.01.06.
  • 3


»HOZZÁVALÓK«Tészta :- 35 dkg liszt- 2 ek porcukor- csipetnyi só- 2 dkg friss élesztő- 5 dkg olvsztott vaj- 1 tojás- kb 1 , 5 dl langyos tej- 1 tk cukor
Töltelék :- 15 dkg darált mák- 15 dkg darált dió- 2 dl víz- 10 dkg cukor- 1 tasak vaníliás cukor
- 5 dkg mazsola- 1 citrom reszelt héja- 1 ek rum- 2 ek baracklekvártetejére : - 1 tojás - a kenéshezA tésztához 1 dl langyos tej és a cukor keverékében felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk elvegyítjuk benne a sót és a porcukrot, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a tojást, az olvasztott vajat és annyi tejet, hogy ruganyos tésztát kapjunk. Jól kidagasztjuk, majd letakarva a duplájára kelesztjük.A töltelékhez, a vizet a cukorral, vaníliás cukorral szirupos állagúra forraljuk. A mákot citromhéjjal, mazsolával, a diót rummal, mazsolával ízesítjük, majd leforrázzuk a sziruppal. Mindkét töltelékhez hozzákeverünk 1 - 1 ek lekvárt és teljesen kihűtjük.A megkelt tésztát liszetezett felületen kb 50 * 40 cm - es nagyságúra kinyújtjuk, a tészta hosszabbik felére rákenjük a diós, a másik felére pedig a mákos tölteléket és a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. A rudat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, lekenjük enyhén felvert tojással és kb 25 percig kelesztjük. Ezután pár helyen egy hústűvel megszurkáljuk és 180 °C - ra melegített sütőben, szép pirosra sütjük.