~ FÜSTÖLT SAJTOS HAJTOVÁNY ~

  • 2021.01.11.
  • 2

»HOZZÁVALÓK«Tészta :- 50 dkg liszt- 1 tk só- 2 dkg friss élesztő- 1 kk cukor- 60 ml étolaj- 2 dl langyos tej- kb 1 dl langyos vízTöltelék :- 15 dkg lágy vaj- 15 dkg reszelt füstölt sajttovábbá :- 1 tojás - a kenéshez- egész mák - a szóráshozAz élsztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk. A lisztben elkverjük a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt az olajat, a tejet és a vizet, majd ruganyos tésztává dagasztjuk. Letekarva a duplájára kelesztjük.
Ha a tészta megkelt két egyforma részre osztjuk, ezután az egyik tésztagombócot
lisztezett felületen kb 25 * 30 cm - es nagyságúra kinyújtjuk, megkenjük a vaj negyedével, majd tészta bal oldali részét
részét 3 / 4 - ig
behajtjuk a jobb oldali részt pedig ráhajtjuk. Végül az alsó részt is 3 / 4 - ed részig behajtjuk a felső részt pedig ráhajtjuk.
30 perc pihentetés után a tésztát ismét kinyújtjuk ( kb 30 * 40 cm ), megkenjük a vaj negyedével és rászórjuk a sajt felét. A tészta hosszabbik részénél fogva feltekerjük, mint a bejglit. Így járunk el a másik tésztarésszel is. A tésztahengert 6 - 6 részre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, majd 30 perc kelesztés után lekenjük a tetejüket enyhén felvert tojással és megszórjuk mákkal.
Előmelegített 180 °C - os sütőben szép pirosra sütjük.