~ LÚDLÁBKALÁCS ~

  • 2020.12.10.
  • 8

»HOZZÁVALÓK«Tészta :- 40 dkg teljes kiőrlésű liszt- 1 ek búzasikér- 25 g friss élesztő- 1 kk só- 3 ek porcukor- 1 tojássárgája- 50 ml étolaj- kb 2 - 2 , 5 dl langyos tejtöltelék :- 3 ek kakaópor- 5 ek porcukor- kb 10 dkg olvasztott vaj- 3 ek rumaroma- kb fél ü meggybefőtttetejére : - 1 tojásA tésztához az élesztőt 1 dl tej és 1 tk cukor keverékében felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a sikérrel, a sóval, porcukorral, ezután hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojássárgáját, az olajat és annyi tejet, hogy könnyed lágy tésztát kapjunk. Alaposan összegyúrjuk és lefedve egy éjszakán át hűtőben kelesztjük.Másnap a tésztát kivesszük a hűtőből és 30 perc után
lisztezett deszkán kb 30 * 40 cm - es nagyságúra kinyújtjuk.A töltelékhez a kakaóport és a porcukrot összekeverjük, majd hozzáadjuk az aromát és annyi olvasztott vajat, hogy jól kenhető masszát kapjunk. A kakaós masszát egyenletesen elkenjük a tésztán, rászórjuk a lecsepegtetett meggyet és a hosszabbik oldala mentén feltekerjük.
Egy éles késsel a rudat középen félbevágjuk és a két fél rudat összetekerjük, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy formába helyezzük. Lekenjük a tetejét enyhén felvert tojással és kb 35 perc kelesztés után, 180 °C - ra melegített sütőben szép pirosra sütjük.