~ JÉGHEGYTORTA ~

  • 2020.12.23.
  • 3

»HOZZÁVALÓK«Tészta :- 2 tojás- 18 dkg cukor- 1 tubus sűrített tej ( 170 g )- 1 dl tej- 28 dkg liszt- 3 ek kakaópor- 1 tasak sütőpor- 20 dkg aszalt szilva- 2 ek rumaromaTöltelék :- 7 dl tejföl- 1 tasak vaníliás cukor- 10 dkg porcukor- 10 g zselatin- 30 m víztetejére :- 2 dl tejszín, reszelt étcsokoládéA sütőt 180 °C - ra melegítjük egy gáztepsibe sütőpapírt fektetünk, a szilvát késes aprítóval felaprítjuk.A tojást habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a sűrített tejet, a tejet, az aromát és hozzászitáljuk a sütőporos, kakaós lisztet, végül hozzáforgatjuk a szilvát. A masszát a tepsibe simítjuk és kb 20 perc alatt, tűpróbáig sütjük.
Egy félgömb alakú formát vagy jénait kibélelünk folpackkal, úgy hogy a szélei túllógjanak a formán a tésztából kivágunk egy akkora karikát amilyen a forma átmérője ( kb 20 cm ) majd a
többit tésztát apró kockákra vágjuk.
A tejfölt simára keverjük a cukrokkal, majd hozzákeverjük a vízben megduzzasztott és folyósra melegített zselatint és összeforgatjuk a piskótakockákkal. A
keveréket a tálba rakjuk, jól lenyomkodjuk, majd ráhelyezzük a rummal meglocsolt piskótakarikát és ráhajtjuk a fóliát. Egy éjszakán át hideg helyen pihentetjük.A tejszínt habbá verjük és bekenjük a vele a tortát, végül megszórjuk
reszelt csokoládéval.