~ VAJAS CSAVART BRIÓS ~

  • 2020.09.10.
  • 8

»HOZZÁVALÓK«Tészta :- 50 dkg liszt- 2 dkg friss élesztő- 1 kk só- 5 dkg porcukor- 2 tojásfehérje- 1 dl langyos tej- 1 dl étolaj- kb 1 dl langyos víztovábbá
:- 30 ml étolaj- 10 dkg lágy vaj
- 2 tojássárgája- 1 - 2 ek egész mákA tésztához a tejben 1 tk cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk a sóval, közebébe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfutott élesztőt, a tojásfehérjét, az olajat és annyi vizet, hogy ruganyos lágy tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, majd letakarva kb 60 percig kelesztjük.
Ha a tészta megkelt, a felületére ráöntjük az olajat, majd a deszkára borítjuk és a tenyerünkkel kb 45 * 45 cm - es nagyságúra lapítjuk/ húzzuk. Ezután rákenjük a vajat, majd felülről behajtjuk középig és ráhajtjuk az alsó részt, utána összehajtjuk mint a könyvet. Az így kapott tésztát egy sodrófával 40 *30 cm - es nagyságúra kinyújtjuk és a szélesebb részt pizzavágóval 8 csíkra vágjuk.
A tésztacsíkokat félbe hajtjuk, megcsavarjuk, majd csigaalakban összetekerjük - vagy csak kört formázunk belőle. Lekenjük a tetejüket tojássárgájával, megszórjuk mákkal és 20 perc pihentetés után 200 °C - ra melegített sütőben, 25 perc alatt megsütjük.