~ ALMÁS BARHESZ ~

  • 2020.09.18.
  • 2


»HOZZÁVALÓK«Tészta :- 40 dkg liszt- 2 dkg friss élesztő- 1 / 2 kk só- 10 dkg porcukor- 1 tasak vaníliás cukor- 50 ml étolaj- 1 tojássárgája- kb 2 , 5 dl
langyos víztöltelék :- 3 db édes alma- 1 tk őrölt fahéj- 1 ek cukor- 1 ek búzadara
- szükség eseténtetejére :- 1 tojássárgája, 1 tk víz- mák1 dl langyos víz és 1 tk cukor keverékében belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. A liszet egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a cukrokat, a sót, a felfutott élesztőt, az olajat és a tojássárgáját, majd annyi vizet adagolunk hozzá, hogy kicsit ragacsosabb tésztát kapjunk. Kézzel, vagy géppel kidagasztjuk és letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.Az almákat meghámozzuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd alaposan kinyomkodjuk a levétől, ízesítjük - ha nagyon lédús az alma, kevés darával sűtíthetjük.
Ha a tészta megkelt, 4 egyforma részre osztjuk, és mindegyiket kb 55 cm
hosszú ovális alakúra nyújtjuk, a
tészták közepén elosztlatjuk az almát és feltekergetjük. A széleket összecsípjük, kissé átsodorjuk, majd megfonjuk a kalácsot. ( Segítség a fonáshoz
:
itt
)
Az összefont kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük , lekenjük a tetejét a vízzel elkevert tojássárgájával és hagyjuk rajta megszáradni. 30 percig még kelesztjük, majd sütés előtt mégegyszer átkenjük a tetejét és megszórjuk mákkal. 180 °C - ra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.