~ BURGONYGOMBÓC LEVES ~

  • 2020.05.15.
  • 4

»HOZZÁVALÓK«- 1 vöröshagyma- 2 szál répa- 2 szál fehérrépa- 1 ek zsír- 1 ek pirospaprika- 1 csokor aprított petrezselyem- 1 ek sűrített paradicsom ( elhagyható )- só, bors, ételízesítőgombóchoz :- 30 dkg burgonya ( pucolt mennyiség )- 1 ek olvasztott zsír- 1 kk só- kb 4 ek liszt
A felkockázott burgonyát vízben megfőzzük, a levét felfogjuk, a burgonyát krumplinyomóval áttörjük és kihűtjük.A finomra vágott hagymát a zsíron megdinszteljük, majd hozzáadjuk a megpucolt és felszeletelt zöldségeket. Jól átpirítjuk, majd megszórjuk pirosparikával, hozzáöntjük a burgonya főzőlevét és még 1 liter vizet, a paradicsompürét, ezután ízlés szerint ízestjük és addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Az áttört burgonyát összekeverjük a zsírral, a sóval és annyi liszttel, hogy jól formálható masszát kapjunk, majd nedves kézzel kb diónyi gombócokat formázunk belőle és a forrásban levő levebe tesszük. Amikor a gombócok feljöttek a leves felszínére 1 - 2 percig még főzzük és elzárjuk alatt a lángot.