~ MEDVEHAGYMÁS KALÁCS - KRÉMSAJTOS TOJÁSSALÁTA ~

  • 2020.04.08.
  • 4

»HOZZÁVALÓK«Kalács :- 45 dkg liszt- 25 g friss élesztő- 2 tk só- 1 kk cukor- 50 ml étolaj- kb 2
- 2 , 5 dl langyos tej- kb 8 - 10 dkg medvehagyma- 1 tojás - a kenéshez, szezámmag - a szóráshozTojássaláta :- kb 7 - 8 db főtt tojás- 20 dkg tömlős krémsajt- 1 kis poharas tejföl- 1 csokor metélőhagyma- 1 ek mustár- só, bors
A kalácshoz az élesztőt 1 dl tej és cukor keverékében felfuttatjuk. A medvehagymát 2 - 3 ek olajjal egy botmixerrel pépesítjük. A lisztet egy tálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót, majd a közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfutott élesztőt, az olajat, a tejet és ruganyos tésztává dolgozzuk.
A tésztát kétfelé osztjuk, az egyik felébe beledolgozzuk a medvehagymapépet és 1 - 2 ek liszet, majd mindkét tésztagombócot letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Mindkét tésztagombócot kb 28 * 25 cm - es nagyságúra kinyújtjuk, a natur tésztát megkenjük olajjal, majd ráhelyezzük a medvehagymásat és a hosszabbik oldala mentén feltekerjük. A tekercset egy sütőpapírral bélelt kalácssütő formába helyezzük, majd a tetejét lekenjük enyhén felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal. Letakarva 30 perc kelesztés után, 180 °C - ra melegített sütőben szép pirosra sütjük.A tojássalátához, a krémsajtot a tejföllel és a mustárral simára keverjük, ízesítjük apróra vágott metélőhagymával, sóval ill. borssal. Ezután óvatosan összeforgatjuk az feldarabolt tojással. Kínálásig hűtőben tartjuk.